Măsura 2 – situația plăților la zi, după deblocarea bugetului 2021

Bani-pixabay.jpg

Ministerul Economiei a publicat, vineri, noi liste cu situația curentă a firmelor înscrise la ajutoarele de stat de la Măsura 1 și Măsura 2, din care se poate vedea stadiul plăților către beneficiari, la zi, după deblocarea bugetului pe anul 2021.

La Măsura 2 – granturi de capital de lucru de câte 2.000-150.000 de euro, în lista Excel figurează 4.000 de firme care și-au primit banii de anul trecut și până azi, 9 aprilie 2021. În ultima săptămână, s-au plătit 236 de beneficiari. Astfel, s-a coborât cu plățile până la numărul RUE 8628.

Alte 1318 de firme figurează doar cu contrate semnate. Acestea au primit contractul, l-au semnat și l-au încărcat în aplicația electronică, dar acum trebuie să pună cofinanțarea de 15% în contul de grant de la banca parteneră la care figurează, pentru ca aceasta să le poată da granturile.

Reamintim că săptămâna precedentă s-au plătit 537 de beneficiari la Măsura 2, în condițiile în care fuseseră deblocați banii din bugetul de stat pe anul 2021.

La Măsura 1 – microgranturi de câte 2.000 de euro, figurează 17.297 de beneficiari plătiți. 26 plăți au fost efectuate în ultima săptămână.

La Măsura 3, granturi de investiții de 50.000-200.000 euro, s-au înscris un număr de 27.736 de aplicanți, cu solicitări în valoare totală de 15.889.215.181 lei (de 6 ori mai mult decât bugetul disponibil). Procedura a fost însă blocată de ministrul Claudiu Năsui, care a sesizat și procurorii DNA, acuzând presupuse nereguli în derularea măsurii de finanțare. Între timp, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) și Ministerul Economiei au mutat 209 milioane de euro din fondurile UE de la Măsura 3, blocată, la Măsura 2, pentru a face plățile mai rapid la granturile de capital de lucru.

Surse din Ministerul Economiei au declarat, vineri, pentru StartupCafe.ro că se are în vedere și mutarea restului de fonduri UE de la Măsura 3 (de 206 milioane de euro) la Măsura 2. Astfel, statul ar putea să anuleze cu totul Măsura 3, fiind blocată pe perioada investigațiilor, și să lanseze de la zero o nouă linie de finanțare. Pentru aceasta, însă, trebuie mutați toți banii europeni de la Măsura 3 la Măsura 2, pentru a nu se pierde, fiind vorba de fonduri din Programul Operațional Competitivitate (POC), care au fost contractate până la finalul anului 2020… Detalii aici.

* Vă invităm să publicați pe portalul Finantare.ro anunturile și comunicatele de presă din cadrul proiectelor pe care le implementați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top