Administratia publica locala se va putea imprumuta din Trezoreria Statului pentru cofinantarea proiectelor europene​

bani-716x300.jpg

Unitatile administrativ-teritoriale pot solicita, in cursul anului 2017, contractarea de imprumuturi cu dobanda din venituri din privatizare, inregistrate in contul curent general al Trezoreriei statului, in limita sumei de 500 de milioane de lei.

Sumele vor putea fi folosite pentru asigurarea prefinantarii/cofinantarii proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile din perioada 2014-2020, potrivit unei Ordonante de Urgenta adoptate de Executiv, la propunerea Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene.

Dobanda la care se vor putea imprumuta este ROBOR la 3 luni plus o marja de 3,5 puncte procentuale, care ramane fixa pe toata perioada de derulare a imprumutului. Perioada de rambursare este de pana la 20 de ani, cu posibilitatea rambursarii anticipate.

Masura a fost luata pentru a sprijini autoritatile administratiei publice locale sa deblocheze proiecte finantate din fonduri externe nerambursabile. in prezent, mai multe proiecte derulate de autoritatile locale inregistreaza intarzieri sau chiar se afla in blocaj, ca urmare a lipsei de resurse financiare in bugetele locale care sa asigure cota de 2% cofinantare proprie.

Nefinalizarea proiectelor poate duce la restituirea catre Comisia Europeana a sumelor deja decontate in cadrul proiectelor.

intrucat vizeaza cofinantarea proiectelor europene, imprumuturile nu intra in calculul plafonului prevazut de Legea nr. 5/2017 drept limita maxima pana la care se pot imprumuta unitatile/subdiviziunile administrativ- teritoriale in cursul anului 2017.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.