ADR Centru a demarat procesul de contractare a proiectelor destinate facilitarii accesului la retelele de internet de mare viteza

Foto1.jpg

ADR Centru-POSCCEADR Centru a devenit, incepand cu data de 27 martie 2014, Organism Intermediar pentru implementarea Operatiunii 311 Sprijinirea accesului la broadband si la serviciile conexe din cadrul Axei Prioritare 3 “Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor pentru sectoarele privat si public”, prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice.

In aceste conditii, la ADR Centru a demarat procesul de contractare a proiectelor, la sediul din Alba Iulia al Agentiei fiind semnate primele contracte de finantare din acest domeniu.

Operatiunea 3.1.1 – Sprijinirea accesului la broadband si la serviciile conexe este acea componenta a Axei Prioritare 3 a POSCCE care finanteaza pentru IMM si ONG conectarea la internet de mare viteza si achizitia de calculatoare, servere, imprimante si echipamente multifunctionale. De asemenea, beneficiarii vor trebui sa utilizeze solutii de semnatura electronica si vor primi sprijin pentru a se prezenta online prin intermediul unui site interactiv. Valoarea maxima a finantarii nerambursabile nu poate depasi 100.000 lei, iar contributia proprie a beneficiarilor este de 10% pentru IMM si de 5% pentru ONG.

In data de 3 iunie 2014 au fost semnate primele 12 contracte, in valoare de peste 1 milion lei, pentru sprijinirea beneficiarilor IMM si ONG din Regiunea Centru sa acceseze legaturi broadband si sa beneficieze de servicii IT conexe, prin Operatiunea 3.1.1. a POS CCE. Prin intermediul acestei operatiuni, beneficiarii de fonduri nerambursabile se vor conecta la internet de mare viteza sau isi vor imbunatati conexiunile existente, avand si posibilitatea de achizitiona solutii de semnatura electronica, sau domenii de internet “.ro”. Proiectele contractate vizeaza si construirea de site-uri web dinamice, achizitia de echipamente IT (statii de lucru, imprimante, multifunctionale, routere, servere) precum si a soft-ware-ului necesar (sisteme de operare, pachete de programe de tip “office” si antivirus).

 
ADR Centru este singurul partener de nivel regional cu care beneficiarii pot colabora pentru implementarea cu succes a proiectelor privind conexiunea lor la internet si la dezvoltarea platformelor IT. Agentia este constienta de rolul asumat in dezvoltarea Regiunii Centru si isi exercita acest rol inclusiv in realizarea atributiilor delegate prin acordarea de sprijin tuturor beneficiarilor in procesul de implementare a proiectelor. Astfel, vom contribui direct la cresterea accesului la internet de mare viteza, nu numai prin finantarea costurilor de conexiune si abonament, ci si prin achizitia de echipamente capabile sa utilizeze facilitatile oferite de noile conexiuni“, a declarat, dupa semnarea primelor contracte pe acest domeniu, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Informatii de background

In vederea evaluarii si contractarii, ADR Centru a preluat un numar de 203 proiecte, avand o valoare totala de aproximativ 14,5 milioane lei, pentru care finantarea nerambursabila solicitata depaseste 10,5 milioane lei. Aceste proiecte au fost depuse in perioada 2010 – 2011, in cadrul apelului 2 de proiecte pentru Operatiunea 3.1.1. Acestor cereri de finantare li se adauga si 91 contracte de finantare anterior semnate la nivelul OIPSI, aflate in procesul de monitorizare si pentru care sunt in verificare 21 de cereri de rambursare, prin care solicita peste 1 milion lei din fonduri nerambursabile.

Obiectivul specific al Domeniului Major de Interventie 1 – “Sustinerea utilizarii tehnologiei informatiei si comunicatiilor” din cadrul Axei  Proritare 3 a POSCCE este cresterea utilizarii tehnologiei informatiei si comunicatiilor (TIC) prin sustinerea conectarii la broadband, precum si prin consolidarea infrastructurii TIC (in special in zonele rurale si mici urbane dezavantajate din punct de vedere al accesului la mijloacele moderne de comunicatii), pentru facilitarea accesului public la aceasta. Scopul principal al Operatiunii 3.1.1 consta in conectarea la internet prin conexiuni broadband sau upgradarea celor existente si achizitionarea echipamentelor conexe.

Prin Programul Operational Sectorial “Cresterea Competitivitatii Economice” (POS CCE), unul dintre cele sapte programe operationale implementate in tara noastra, se doreste incurajarea cresterii productivitatii intreprinderilor romanesti pentru reducerea decalajelor fata de nivelul Uniunii Europene. POS CCE are 5 axe prioritare, fiecare axa fiind impartita in domenii majore de interventie, care, la randul lor, cuprind operatiuni specifice de implementare a obiectivelor axei prioritare si, implicit, a programului in ansamblu. Pe viitor, pentru perioada de programare 2014-2020, se are in vedere elaborarea, in colaborare cu peste 250 de asociatii profesionale si patronale, companii si alte entitati industriale, a Documentului de Politica industriala (Strategia de Reindustrializare a Romaniei), care este unul din documentele ce vor sta la baza Strategiei de Competitivitate a Romaniei in perioada 2014 – 2020.

ADR Centru a devenit Organism intermediar pentru POSCCE in Regiunea Centru in data de 11.03.2013, cand a preluat 4 operatiuni pentru IMM din cadrul Axei Prioritare 1 – respectiv Operatiunile 1.1.1 Sprijin pentru consolidarea si modernizarea sectorului productiv prin investitii tangibile si intangibile – investitii pentru IMM; 1.1.2 Sprijin pentru implementarea standardelor internationale; 1.1.3 Sprijin pentru accesul pe noi piete si internationalizare, precum si 1.3.2 Sprijin pentru consultanta acordat IMM-urilor, din cadrul Axei Prioritare 1 – Un sistem de productie inovativ si eco-eficient. Acest program era suspendat in acel moment de Comisia Europeana. Prin eforturi sustinute, in cateva luni, POSCCE a fost deblocat, iar platile din partea CE au fost reluate, in beneficiul antreprenorilor si cetatenilor Regiunii Centru, ca urmare a accelerarii proceselor de evaluare, contractare si plata, cu efecte pozitive notabile asupra investitiilor realizate si a numarului de locuri de munca nou create.

Sursa: ADR Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.