ADR Nord-Vest: Peste 100 de idei de proiecte in 17 ateliere de lucru pentru pregatirea portofoliului regiunii perioada 2014-2020

lista2.jpg

adr_nordvInceputa in Maramures, in 23 ianuarie, „campania de idei” din Transilvania de Nord s-a incheiat tot in Maramures, cu atelierul de lucru de la Sighetu Marmatiei.

Prioritatile zonei de nord a Maramuresului subliniate in atelierele de lucru de la Borsa si de la Sighetu Marmatiei se refera la: dezvoltarea activitatilor economice pentru crearea de locuri de munca, in special pentru populatia tanara, pentru reducerea fenomenului de migrare a populatiei; dezvoltarea de servicii sociale pentru populatia varstnica, ramasa fara sprijin din cauza migratiei tinerilor; crearea unor noi puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, la Virful Copilas in zona Borsa si respectiv Podul peste Tisa in zona Sighet; dezvoltarea infrastructurii de transport si a utilitatilor, pentru a contribui la promovarea turistica a unor obiective de interes national (cum e Cimitirul Vesel din Sapanta), dar si dezvoltarea agroturismului.

Potentialul pentru proiectele de cooperare transfrontaliera a fost de asemenea subliniat, precum si proiecte de infrastructura de interes regional cum ar fi constructia unui pod peste Tisa, ori drumul expres Iacobeni – Sighetu Marmatiei.

Echipa de planificare a Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Vest (ADR Nord-Vest) a organizat si sustinut, in perioada 23 ianuarie – 21 martie 2013, 17 ateliere de lucru cu toate comunitatile locale din cele 6 judete ale regiunii, cu scopul de a pregati portofoliul de proiecte ale regiunii pentru perioada 2014-2020. La fiecare atelier au fost invitate 15-20 sau mai multe primarii din jurul orasului sau municipiului gazda, alaturi de Consiliul Judetean (CJ), Institutia Prefectului, Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP), Asociatii de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) si Grupuri de Actiune Locala (GAL).

Astfel, 430 de reprezentanti ai unitatilor administrativ teritoriale din Transilvania de Nord au participat la aceste ateliere, reprezentand o rata de participare de peste 80%.

Pentru fiecare comunitate participanta au fost subliniate prioritatile de dezvoltare si discutate 4-5 idei de proiecte din perspectiva necesitatii unor proiecte integrate, care sa includa masuri coroborate din mai multe domenii si sectoare pentru a asigura un impact asupra comunitatilor locale.

Dintre participanti, 20 de localitati sau structuri de asociere au transmis deja catre ADR Nord-Vest peste o suta de idei de proiecte, unele cuprinse in strategiile de dezvoltare locala. Colectarea ideilor de proiecte se va intensifica in aceasta perioada, etapa urmatoare fiind reprezentata de ierarhizarea acestor idei de proiecte si includerea lor in portofoliul de proiecte strategice al regiunii.

Documente:
Comunicat de presa (PDF)

Sursa: ADR Nord-Vest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top