AFIR a anuntat ghidurile finale la submasurile de finantare 6.2 ”Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale”, si 6.4 ”Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole”

proiect-1.jpg

Pana la finalul acestei luni, urmeaza să fie deschise sesiunile de înscrieri la cele două linii de finanțare, atât de așteptate de antreprenorii care vor să deschidă sau să extindă afaceri neagricole la sate, potrivit noului calendar estimativ publicat recent de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

AFIR s-a decis saptamana trecuta sa anunte ghidurile finale la submasurile de finantare non-agricole pentru firmele din mediul rural, 6.2 (maxim 70.000 Euro) – ”Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale” si 6.4 (maxim 200.000 Euro) – ”Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole”.

Au fost anuntate si datele de lansare a programelor:

  • submasura 6.2: 29 octombrie 2021 – 31 ianuarie 2022
  • submasura 6.4: 2 noiembrie 2021 – 1 februarie 2022

Programele se deschid peste doar 2 saptamani, insa dureaza 3 luni.
 
Cateva clarificari in privinta aplicarii:
 
– in mod normal, programele de finantare sunt deschide 3 luni, dar in prima luna nu pot depune decat cei cu punctaj minim 40 puncte (la 6.2) si 60 puncte (la 6.4), deci nu si cu 25 de puncte;
 
– un alt aspect, poate cel mai important in a-ti creste sansele de a obtine finantare este ca, in momentul in care valoarea totala a proiectelor depuse ajunge la nivelul de 150% din bugetul alocat (50 milioane euro la 6.2 si 100 milioane euro la 6.4), se opreste depunerea proiectelor. Cum bugetele sunt mici si nevoia de investitii a companiilor este mare, pare ca acest procent se va atinge destul de repede.
 
– singura garantie de depunere a proiectului, indiferent ca se atinge sau nu acest procent de 150, este ca tu sau consultantul tau sa depuneti cererea de finantare in primele 5 zile calendaristice de la lansare.
 
– conform ghidului final ”pentru proiectele cu același punctaj, departajarea se va face crescător în funcție de valoarea sprijinului”. Cu alte cuvinte, vor fi multe proiecte la egalitate si vor avea de castigat proiectele de valoare mica.
 
Solicitantii trebuie sa tina cont de toate aceste aspecte in luarea deciziei de a aplica la aceste programe de finantare nerambursabila si asuma-ti ca poate iesi, dar si ca nu poate iesi tura asta, la cat de mic este bugetul si la cum arata conditiile de aplicare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top