AFIR a publicat noua versiune a Manualului de achizitii pentru beneficiarii privati ai PNDR 2020

carnet.jpg

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a publicat recent o noua versiune a Manualului operational de achizitii pentru beneficiarii privati care au obtinut finantare prin intermediul submasurilor din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Prevederile noii versiuni a Manualului, care stabileste normele si modalitate derularii procesului de achizitie a bunurilor, serviciilor si lucrarilor, se aplica in cadrul proiectelor finantate prin PNDR 2020, atat beneficiarilor privati, cat si solicitantilor si ofertantilor.

Manualul s-a modificat ca urmare a nevoii de armonizare cu legislatia nationala in vigoare privind etapele de elaborare si continutul-cadru al documentatiilor tehnico-economice aferente investitiilor finantate din fonduri publice (HG 907/2016). De asemenea, modificarile au avut in vedere si prevederile legale referitoare la reglementarea cadrului national de implementare, precum si unele masuri pentru stimularea absorbtiei fondurilor europene alocate prin PNDR 2020 (HG 138/2017).

AFIR asigura, prin intermediul portalului www.afir.info, derularea on-line a procedurii de achizitii pentru beneficiarii submasurilor de finantare a investitiilor private din PNDR 2020. Procedura on-line se aplica pentru toate achizitiile derulate de catre beneficiarii privati si este valabila pentru achizitia de servicii, bunuri (cu sau fara montaj) si pentru executie de lucrari.

„Modulul de achizitii on-line pentru beneficiarii privati ai Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 este disponibil inca din martie 2015 pe site-ul AFIR si reprezinta un pas important in asigurarea transparentiei procedurilor de achizitii si a fluidizarii acestora. Utilizarea acestui modul de catre beneficiarii investitiilor private a simplificat in mod semnificativ implementarea proiectelor finantate de AFIR cu fonduri europene nerambursabile pentru agricultura si dezvoltarea mediului rural. Prin intermediul modulului de achizitii on-line, au fost derulate pana in prezent aproximativ 7.500 de proceduri de achizitii, operatiuni specifice atat selectiei de oferte, cat si ofertei unice, dupa caz.” a precizat directorul general al AFIR, Adrian-Ionut CHESNOIU.

O modificare importanta a Manualului de achizitii, fata de versiunea anterioara, vizeaza acordarea avansului pentru beneficiarii privati, aceasta facandu-se dupa avizarea unei achizitii, indiferent de valoarea acesteia. in acesta versiune a Manualului de achizitii a fost introdus Procesul verbal de deschidere, in completarea dosarului de achizitii, in cazul procedurii de selectie de oferte. O alta modificare se refera la conflictul de interese, in sensul ca s-a redus verificarea privind relatiile de rudenie sau afin dintre beneficiarul privat, comisia de evaluare si ofertanti pana la gradul II, fata de gradul IV prevazut de versiunea anterioara a manualului.

Totodata, in aceasta versiune a Manualului de achizitii au fost introduse clarificari privind achizitiile de acelaşi tip in cazul procedurii cu o singura oferta si au fost mentionate unele aspecte legate de continutul caietului de sarcini care ar determina neavizarea invitatiei de participare.

Noua versiune a Manualului de achizitii prezinta mai multe exemple de situatii care pot duce la neavizarea procedurii de achizitii. Dintre aceste motive sau situatii amintim: netransmiterea in termen a raspunsului la solicitarile de clarificari si la contestatiile care fac obiectul procedurii de achizitii, nerespectarea de catre comisia de evaluare a principiilor achizitilor, a manualului si a instructiunilor de achizitii, evaluarea incorecta a documentelor de calificare a operatorilor economici si a ofertelor, fara a lua in calcul toate elementele prezentate. De asemenea, semnarea contractului inaintea termenului de asteptare in vederea depunerii eventualelor contestatii (6 zile) poate determina neavizarea procedurii de achizitii pentru beneficiarii privati ai PNDR 2020.
Toti cei interesati pot consulta versiunea actuala a Manualului operational de achizitii pentru beneficiarii privati ai PNDR 2020 pe pagina de internet, www.afir.info, la sectiunea Informatii utile >> Proceduri de lucru pentru PNDR.

Sursa: AFIR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.