AFIR analizeaza propunerile pentru simplificarea accesarii PNDR

ADR_Muntenia.jpg

afirPeste 1.400 de participanti au fost la consultarile pe care Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) le-a initiat saptamana trecuta pentru a identifica solutii de simplificare a accesarii fondurilor europene și implementarea proiectelor finanțate prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR).

In urma celor 41 de intalniri de lucru organizate de AFIR, au fost formulate si preluate spre analiza o serie de propuneri concrete din fiecare regiune de dezvoltare a Romaniei. Centralizarea propunerilor rezultate in urma dezbaterilor a aratat o paleta variata de opinii care vizeaza modificari si completari ale procedurilor de lucru, mergandu-se pana la propuneri de modificare a PNDR 2020.  

“Simplificarile pe care le vom face in urma propunerilor primite trebuie sa pastreze echilibrul intre legalitatea distribuirii fondurilor europene pentru agricultura si dezvoltare rurala, echitabilitatea distribuirii acestor fonduri si atingerea scopului pentru care acesti bani au fost repartizati Romaniei – adica atingerea obiectivelor si a indicatorilor de dezvoltare. A fost mai mult decat o dezbatere publica – participantii la grupurile de lucru tematice au fost foarte bine informati si au avut un grad inalt de intelegere a Programului si a felului in care se lucreaza cu fondurile europene nerambursabile. Pe aceasta cale multumesc tuturor participantilor si ii pot asigura ca tratam cu cea mai mare seriozitate propunerile venite”, a precizat Andras SZAKAL, Directorul General al AFIR.    

In acest moment, propunerile sunt analizate de catre departamentele tehnice ale AFIR pentru a se identifica impactul acestora asupra legislatiei, asupra procedurilor de lucru ale AFIR, asupra Programului National de Dezvoltare Rurala sau asupra procedurilor altor institutii implicate in derularea PNDR. Dupa aceasta etapa, personalul AFIR va evalua oportunitatea si modalitatea de preluare a propunerilor in procedurile de lucru si va inainta Autoritatii de Management pentru PNDR acele propuneri care tin de activitatea acesteia sau au impact asupra Programului.

In urma incheierii etapei de analiza si evaluare a propunerilor care pot fi adoptate, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale va publica un raport detaliat in care vor fi incluse toate modificarile operate in procedurile care reglementeaza accesarea si implementarea Pogramului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020.

La dezbaterile publice au participat reprezentanti ai societatilor de consultanta, ai patronatelor, asociatiilor sau federatiilor de profil, ai institutiilor financiar-bancare, precum si lideri de opinie activi din sectoarele specifice tematicilor discutate, beneficiari PNDR.

Sursa: AFIR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.