AFIR: Solicitari de 256 milioane de euro pentru dezvoltarea fermelor mici prin PNDR 2020

Bani-pixabay.jpg

In perioada 2015 – 2018, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a primit 17.055 solicitari de finantare pentru dezvoltarea fermelor mici. Valoarea fondurilor europene nerambursabile solicitate prin intermediul submasurii 6.3 este de aproximativ 256 de milioane de euro. AFIR a incheiat, pâna la aceasta data, cu micii fermieri contracte de finantare, in valoare de 159,42 milioane de euro (inclusiv pentru proiecte preluate prin procedura de tranzitie din programarea 2007 – 2013).

“Investitiile in fermele mici reprezinta un pilon important, care poate sustine dezvoltarea mediului rural românesc pe termen lung prin crearea, dar mai ales mentinerea, locurilor de munca in agricultura. Prin intermediul PNDR 2020, pentru fermierii care detin exploatatii mici – de pâna la 12.000 SO valoarea productiei standard – AFIR a platit pâna in prezent 124 de milioane de euro. imi doresc ca acest sprijin financiar sa constituie un punct de pornire care sa ajute la dezvoltarea acestor ferme pentru a deveni cât mai viabile din punct de vedere economic si sa poata accesa pe viitor linii de finantare mult mai consistente.” a precizat Adrian CHESNOIU, directorul general al AFIR.

Sectorul apicol a beneficiat de cel mai mare interes din partea beneficiarilor submasurii 6.3 pentru care AFIR a primit 4.725 de cereri de finantare. De asemenea, micii fermieri au depus 3.346 de solicitari de finantare pentru ferme mixte, vegetale si animale. Pentru horticultura, s-au depus 2.748 solicitari de finantare, iar pentru investitii in culturi mixte 1.621 de solicitari. Totodata, pentru cresterea bovinelor de lapte, AFIR a primit aproximativ 1.500 de cereri de finantare si alte 1.237 de solicitari pentru culturi de câmp.

La polul opus, fermierii au manifestat un interes mai scazut pentru cresterea porcinelor, pentru care au fost primite 85 de solicitari, pentru cresterea bovinelor de carne s-au depus 45 de cereri de finantare si doar 24 de solicitari pentru ferme de pasari de curte.

Sprijinul acordat pentru dezvoltarea fermelor mici este 100% nerambursabil, in valoare de 15.000 de euro si se acorda in 2 transe: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finantare si 25% in maximum 3 ani de la semnarea acesteia.

Sursa: AFIR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.