Agentia Romana de Antreprenoriat, un proiect care le va da tinerilor 20.000 de euro pentru a se lansa in afaceri

Vrei-sa-fii-un-bun-antreprenorInitiatorii programului „Start-up Romania”, care isi propun sa-i sprijine cu idei, cu bani si cu relatii pe tinerii antreprenori, anunta ca, pentru a putea deveni functional proiectul, va trebui sa cream o agentie guvernamentala pentru antreprenoriat. Statul roman ar oferi cate 20.000 de euro pentru sase luni tinerilor antreprenori, pentru a acestia sa-si dezvolte ideile de afaceri.

Conform rapoartelor Comisiei de munca si afaceri sociale din Parlamentul European, consecintele crizei economice si somajul se reflecta mai ales in randul tinerilor.

La nivel national, in Romania, situatia este la fel de dificila, rata somajului in randul tinerilor fiind de patru ori mai mare decat somajul populatiei adulte; somajul in randul tinerilor intre 15 si 24 de ani a crescut in ultimii patru ani pana la 23%.

Barierele la angajare au devenit mai inalte, iar riscul de respingere a unei persoane cu mai putina experienta in munca este semnificativ mai mare in conditiile in care firmele prefera angajati cu experienta in locul celor noi, care reprezinta o crestere de cost.

Problema cu privire la locurile de munca este ca sunt o multime de joburi platite cu doar 200 de euro pe luna (aproape de limita minimului pe economie), ceea ce nu are nicio legatura cu vreun standard european, iar provocarea noastra cea mai mare este sa existe destule oportunitati pentru tineri de a castiga 1.000 de euro pe luna, ca ei sa ajunga cat mai repede la convergenta cu modelul economic si de civilizatie occidental„, argumenteaza initiatorii.

Cum va functiona programul

Concret, tinerii antreprenori vor intra intr-un program intensiv de sase luni care va presupune participarea la sesiuni de mentoring cu oameni de afaceri autohtoni si straini, evenimente in plan local (targuri de start-up-uri, prezentari in cadrul unor universitati) sau intalniri de dezvoltare si testare a proiectelor lor (hackaton).

La finalul acestor sase luni, tinerii vor avea un proiect de start-up functional, o retea de cunostinte atat printre tineri ca ei, cat si printre oameni de afaceri cu experienta, si vor identifica posibili investitori pentru proiectele lor.

Ce propunem este desfasurarea unui program pilot cu 1.000 de tineri antreprenori romani. Programul-pilot se va desfasura si cu participarea unor oameni de afaceri si experti care au participat si au pus pe picioare proiectele similare din Chile, Argentina sau Brazilia, unde astfel de initiative au avut rezultate remarcabile„, ne mai explica initiatorii.

Principalul promotor al programului este Asociatia Romanian Business Accelerator, condusa de Marian Dusan. El ne-a comunicat argumentele si beneficiile unui astfel de program, dintre care amitnim:
** Combate problemele majore printre tineri, cum sunt somajul si perspectivele reduse;
** A fost o mare reusita, in tari ca Chile, Brazilia sau Israel;
** „Start-up Romania” nu inseamna doar cei 50.000 de tineri care vor fi direct implicati in proiect, ci va insemna peste 40 de mari orase din Romania ce vor intra in proiect si o raspandire a ideilor si network-ului create de proiect pentru o intreaga generatie de tineri
** Va conecta tinerii antreprenori din Romania cu tineri antreprenori din Europa si din lume.
** Poate fi cel mai amplu si indraznet program adresat tinerilor din ultimii 23 de ani;
** Consolideaza dialogul cu tinerii, avand adresare directa catre un public activ care este vector si formator de opinie ** Modifica dezbaterea publica pe tema somajului, dinspre reactiv spre proactiv. „Mai mult decat atat, avem fonduri europene de 7,4 miliarde de euro destinate dezvoltarii rurale pentru perioada 2014-2020, cu care putem finanta o mare parte din afacerile viitorilor antreprenori. Altfel, in lipsa acestui program sau a altuia similar, fondurile respective se vor pierde in marea majoritate, ca si pana acum”, ne-a mai spus promotorul programului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top