Agricultorii ar putea primi credite pentru terenuri, punand gaj chiar terenurile cumparate

camp_capite.jpg

camp_capiteAgricultorii ar putea cumpara terenuri agricole punand gaj chiar terenurile respective, ceea ce ar reprezenta un avantaj pentru fermierii romani dupa liberalizarea pietei funciare de la 1 ianuarie 2014, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care discuta cu bancile aceasta facilitate.

“Vrem sa intarim capacitatea sectorului agricol din Romania printr-o alta facilitate pe care o discutam cu bancile si cred ca va fi in lunile urmatoare reglementata si aceasta situatie. Vrem sa dam posibilitatea atunci cand se face un credit sa se gajeze cu terenul agricol”, a spus Constantin.

El considera facilitatea extrem de importanta, pentru ca de la 1 ianuarie 2014 se liberalizeaza piata funciara.

“Vom avea o infuzie de investitori straini care vor dori probabil sa cumpere terenuri in Romania. Atat timp cat tenurile respective vor fi folosite pentru agricultura, nu este o problema foarte mare, dar prin aceasta masura trebuie sa intarim competitivitatea fermierului roman, sa aiba el acces primul la terenurile pe care le avem in aceasta tara”, a afirmat ministrul Agriculturii.

Astfel, potrivit lui Constantin, fermierii vor putea sa cumpere terenurile agricole punand gaj chiar terenurile respective.
“Acum nu este permis si cred ca daca vom reusi ar fi un prim semn din partea bancilor ca vor sa fie mai deschise cu sectorul agricol”, a aratat el.

Totodata, ministerul Agriculturii discuta cu bancile crearea unui fond de creditare care sa fie la dispozitia micilor fermieri care nu au capacitatea financiara necesara atunci cand vor sa dezvolte anumite proiecte.

Sursa: Adevarul

6 thoughts on “Agricultorii ar putea primi credite pentru terenuri, punand gaj chiar terenurile cumparate”

 1. Si eu sunt interesat de subiect, doar ca am nevoie de informatii solide, nu de zvonuri sau presupuneri !!!

 2. rivo.ro spune:

  Sunt 2 articole pe care le urmaresc de ceva vreme in speranta ca vor mai aparea informatii suplimentare. Aveti asa ceva ?

  1. Finantare.ro spune:

   Buna ziua!

   Apreciem interesul dvs. si va multumim ca ne urmariti.
   Din pacate, declaratia facuta de ministrul Agriculturii la acel moment nu s-a concretizat pana in prezent intr-un proiect de lege sau de hotarare de Guvern.
   Oricum, realizarea acestuia depindea in mare masura si de negocierile cu bancile comerciale si, nu in ultimul rand, de politica bancilor in ceea ce priveste creditarea.
   In alta ordine de idei, ministrul vorbea – ca orizont de asteptare – de anul 2014.
   Poate nu au abandonat ideea, ci pur si simplu nu se grabesc.
   Mult succes!
   Echipa Finantare.ro

   1. rivo.ro spune:

    Am inteles. Mai bine tacea din gura. Ca sa ma exprim civilizat.

 3. Stefan spune:

  Daca bancile ar fi mai deschise la asfel de credite cu siguranta ar avea un efect benefic dezvoltari exploatatiilor agricole. E foarte greu in conditiile de fata ca simplu cetatean sa demarezi o afacere in sectorul agricol neavand finante sau sa ai posibilitatea de-a raspunde garantiilor impuse de bancii.
  Garantand cu terenul agricol cumparat se deschid multe usii: proiecte UE,ajutor de la APIA, sau o asociere cu mai multi producatori ,cumparare de utilaje…. ar fii mult mai usor pentru noi cei care ne dorim sa incepem o afacere agricola dar nu avem finante. Eu m-am lovit de problema asta financiara iar bancile par inaccesibile cand aud ca vrei sa garantezi cu terenul sau utilajele cumparate,de ce nu se poate ?
  Pe sistemul asta se lucreaza si-n Spania,Franta,Italia si merge de minune cine vrea sa munceasca, sa se extinda are tot sprijinul bancilor si autoritatilor agricole in masura si in cel mai scurt timp, pentru ca stiu ca se scot bani din agricultura si toata lumea are de castigat.
  Nu-i pacat domnilor avem atata pamant care asteapta sa fie lucrat si vedem cum vin strainii si ne cumpara terenurile cu sutele de ha pentru ca si-au dat seama ca e aur ce avem, iar noi nu putem sa facem asta pentru ca santem saraci iar bancile necooperante!
  Ar fii un pas important din partea ministerului daca ar ajuta in felul acesta mici producatorii! Cu respect si Doamne ajuta!

 4. oli spune:

  informatie ambigua. Totul depinde de ce anume cere banca. ce condirii..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.