Ai nostri tineri la Paris invata …

Ai nostri tineri la Paris invata …

sau amar ultimatum contra Neputintei –

Prin bunavointa tanarului si entuziastului amfitrion Dragos PREDA, am avut ocazia sa asist la cea de a II-a gala a Ligii Studentilor Romani din Strainatate care grupeaza deja peste 5000 de persoane afiliate. O veritabila forta, nucleul unui potential viitor partid, avea sa exclame insusi presedintele Senatului, prezent la lucrari.

Toutis, nota dominanta a tuturor interventiilor, inclusiv cea a actualului sef al dipolomatiei de la Bucuresti, s-a mentinut intr-o stranie nota cumva paseista, care invoca din rasputeri, parca dintr-o ultima sfortare, modelul pasoptist pentru a mai incerca sa inspire o reinnodare a firului traditiei si o asanare a vietii sociale si politice a unei tari aflate, conform mai tuturor vorbitorilor, in vadita pierdere de viteza, daca nu in agonie.

Am asistat cam la prea multa retorica, pentru a evita termenul prea malitios de demagogie pentru o miza totusi de o zdrobitoare evidenta: flagranta nevoie a Statului roman, a inca tanarului Stat roman de proprii lui tineri studiosi de succes in toate domeniile. De comun acord, chiar si in randul celor care s-ar numara in mod natural printre „imbogatitii de razboi” ai revolutiei dambovitene, a fost ideea ca – in situatia in care nu intervine o mutatie spectaculoasa de accent, de atitudine, de mentalitate, – in curand vom fi nevoiti sa vorbim despre Romania, cel putin ca societate europeana, la timpul trecut. Asadar, un consens aproape ca exista riscul ca actuala conspiratie a imposturii, nu mai vorbim de incapatanarea sub-mediocritatilor de a rezista si subjuga, sa dizolve si ultima farama de coerenta si plauzibilitate de care mai beneficiaza acest Stat pe care il populam.

Perspectivele au balansat intre cei patru politicieni prezenti (Geoana, Baconschi, Antonescu si Seres), dar toti au fost de acord ca detasamentul tinerilor studiosi in strainatate ar putea reprezenta o forta sau macar un factor de influenta de care ar merita sa tinem cont. Unii i-ar dori probabil tot o masa de manevra electorala, ceea ce nu este exclus sa se intample, dar altii sugereaza ca aceiasi tineri s-ar putea constitui intr-o eventual noua forta politica a schimbarii. Altfel, perpetuarea conceptului de generatie pierduta s-ar putea definitiv si iremediabil incetateni pana la incremenire.

Mi-este foarte greu sa ma incumet la vreun fel de pronosticuri. Nu am avut clara imaginea unui curent destul de coagulat de opinie care sa-mi certifice faptul ca ar exista suficiente motivatii si determinare simbolica pentru ca sa se produca o ruptura fata de vechiul stil de gandire si sa ajungem la o demolare a paravanelor birocratice ale vechii Securitati/vechii ordini, care sa faca loc intr-adevar unui alt tonus, altor idei de competitivitate activa si de solidarizare pe baze ne-mafiotizate.

Din tot ceea ce am vazut , se intrevede, totusi, o sansa si ar fi mare pacat – incepand cu noul si generosul proiect CASAER societatea romaneasca sa nu se bucure de ea, de deschiderea care exista in prezent. Iar de la politicieni ar fi de sperat ca macar sa nu impiedice ipocrit acest vant al schimbarii, permitand o regenerare a stilului si a viziunii asupra administrarii Romaniei, pe baze realmente meritocratice.

Sever Avram

Sever Avram

Sever AVRAM - coordonator general - Platforma de Actiune si Interventie Rapida a Societatii Civile in favoarea stimularii absorbtiei Fondurilor Europene "EU-RO Clearing Funds". A lucrat ca si consilier de afaceri publice pentru Comisia Europeana in Romania si a contribuit la elaborarea capitolului de politici sociale si dezvoltarea resurselor umane din cadrul Planului national de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana. Incepand cu anul 1996,  a activat ca si consultant si/sau trainer in domeniul institutiilor si fondurilor UE, al comunicarii, relatiilor publice si lobby-ului in cadrul a numeroase proiecte europene finantate direct de Comisia Europeana de la Bruxelles,  Departamentul de Stat al SUA, Open Society Institute, precum si de mari finantatori privati internationali sau autohtoni. In urma unui proiect PHARE pe care l-a coordonat, incepand cu anul 2004, se ocupa de organizarea sub egida Platformei CEFTAC (www.ceftac.ro) a “Zilei Europene a Concurentei si Competitivitatii in Romania” si a altor evenimente pentru mediul de afaceri. Din anul 2006, a avut initiative speciale legate de absorbtia fondurilor UE, incepand cu saloanele regionale si scolile de vara de la Constantza si Baile Sovata pana la cele doua editii deja desfasurate  ale Forumului Civic si de Afaceri pentru stimularea absorbtiei fondurilor UE (Bucuresti, in 2007 si 2008). Coordoneaza activitatea de consultanta pe proiecte a CPS (Consortiul Parteneritului Strategic) si a Atelierului Interactiv de Idei, Proiecte si Investitii Inovative (www.StructuralFunds.ro).  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top