Ajutoare de stat de 100 milioane lei pentru 23 de firme care trebuie sa creeze 3.300 de joburi

Peste 3.300 de noi joburi vor fi create de companiile care au primit ajutor de stat prin schema care sprijina investitiile menite sa promoveze dezvoltarea regionala prin crearea de locuri de munca, arata datele de la Ministerul Finantelor.

Astfel, 23 de companii din cele 33 care au aplicat pentru ajutor de stat in perioada 30 mai – 10 iunie in cadrul schemei de ajutor de stat au primit ok-ul si vor primi banii pentru derularea investitiilor. In total, firmele vor primi aproape 100 de milioane de lei, in timp ce bugetul disponibil pe aceasta sesiune este de 250 de milioane de lei, potrivit datelor de la mfinante.ro. Statul acorda ajutor de stat si prin alte scheme de ajutor.

Cea mai mare suma de bani o va primi compania care ofera servicii de tip call-center Webhelp Romania, care s-a angajat sa recruteze circa 460 de oameni daca obtine ajutorul de stat de 16,9 milioane de lei. Ajutor de stat a primit si producatorul de componente auto Yazaki, care avea la finalul anului trecut cinci fabrici si peste 6.800 de angajati in Romania. Compania a solicitat un ajutor de stat de circa 15 milioane de lei si va crea mai bine de 800 de locuri de munca in centrul de productie de la Braila, cea mai noua unitate deschisa de japonezi in Romania.

Alte doua proiecte de investitii semnificative sunt cele ale companiei de cablu UPC, parte a gigantului american Liberty Global, care a infiintat in acest scop doua noi firme  – UPC Services si UPC External Service. In total, statul a aprobat ajutoare de stat in valoare de peste 11 milioane de lei pentru cele doua firme ale UPC, acestea urmand sa creeze peste 300 de locuri de munca.

Pe lista ajutoarelor de stat aprobate sunt mai multe firme cu actionariat romanesc, ca de exemplu Patisgal, un producator din industria alimentara din Galati, sau Gylcor Tex din Calarasi, societate din industria textila detinuta de Liliana Stan. Ajutoarele de stat au fost „vanate“ in special de companii straine, desi legea nu face deosebire intre firmele cu capital romanesc sau strain in acest caz.

Pe de alta parte, pe lista cererilor de ajutor de stat respinse se afla Bitdefender, compania hi-tech cu origini romanesti cu cea mai extinsa prezenta internationala, care avea „n plan, conform datelor de la Finante, sa „nfiinteze 182 de locuri de munca „n mai multe localitati din Romania. Pe aceeasi lista se afla si Deloitte Tehnologie, care se angaja sa recruteze 630 de oameni intr-un centru de tehnologie in Capitala si solicita un ajutor de stat de 5,6 milioane de lei.

Aici poate fi consultata fisa de program.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top