Ajutor de șomaj tehnic: PFA, întreprinderi individuale, cooperație, salariați firme – noua ordonanță de urgență 32/2020 în Monitorul Oficial

Bani-640x400.jpg

Presoanele fizice autorizate (PFA), cei cu întreprinderi individuale, cei cu drepturi de autor, lucrătorii din cooperație și liber-profesioniștii vor avea indemnizație de șomaj tehnic fixă suporatată de stat. În schimb, salariații vor avea o ajutor de șomaj tehnic plătit de stat în funcție de salariul pe care îl au pe contract, dar plafonată. Prevederile apar în nou ordonanță de urgență 32/2020, publicată luni în Monitroul Oficial.

Așa cum am mai scris pe StartupCafe.ro, săptămâna trecută, Guvernul și-a modificat ordonanța de urgență 30/2020 prin care a instituit subvenții de la stat (din fonduri europene) pentru persoanele care intră în șomaj tehnic, ca urmare a situației coronavirus COVID-19 în România. A fost eliminat certificatul de situație de urgență (CSU) din procedura de șomaj tehnic, așa cum am mai arătat.

Noua ordonanță de urgență 32/2020 stabilește șomaj tehnic mai mare pentru PFA și alți liber-profesioniști.

Atât pentru firmele care își palsează salariații în șomaj tehnic salariați, cât și pentru PFA, lucrătorii din coperație și liber-profesioniști, statul spune că va plăti o subvenție pentru idemnizația de șomaj, aferentă perioadei Stării de urgență din România (30 de zile din data de 16 martie 2020, cu posibilitate de prelungire dacă va fi nevoie).

Actele necesare la șomajul tehnic sunt:

  • o cerere din partea angajatorului (sau a titularului PFA, ÎI etc.),
  • o listă cu angajații trimiși în șomaj tehnic și cu salariile lord e bază brute.
  • o declarație (sau a titularului PFA, ÎI etc.) pe proprie răspundere că este nevoit să-și întrerupă total sau să-și reducă activitatea ca urmare a efectelor pandemiei coronavirus COVID-19. Modelul declarației va fi stabilit prin ordinul Ministrului Muncii.

Ajutorul de șomaj tehnic pentru PFA, întreorinderi indviduale, drepturi autor, profesii libere, cooperație
Noua OUG 32/2020, ca și vechea OUG 30, prevede acordarea de subvenții la șomajul tehnic pentru „alți profesioniști”, așa cum sunt definiți în art. 3, alin 1 și 2 din Codul Civil:

Sunt consideraţi profesionişti toţi cei care exploatează o întreprindere. Constituie exploatarea unei întreprinderi exercitarea sistematică, de către una sau mai multe persoane, a unei activităţi organizate ce constă în producerea, administrarea ori înstrăinarea de bunuri sau în prestarea de servicii, indiferent dacă are sau nu un scop lucrativ.

Aici vor fi introduși cei care desfăloară activitate ca persoană fizică autorizată (PFA), ca întreprindere individuală (ÎI), precum și profesiile liberale.

„PFA intră în categoria alți profesioniști”, a declarat, luni, pentru StartupCafe.ro, Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului Ludovic Orban.

De asemenea, în noua OUG sunt prevăzuți cei din sectorul cooperației și persoanele care au venituri din drepturi de autor, prin contracte cesiune a acestora.

Pentru aceste categorii s-a stabilit că statul va suporta, indiferent de veniturile lor, o indimenizație fixă brută, egală cu 75% din salariul mediu brut. Reamintim că pe anul 2020 câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 este de 5.429 lei. Astfel, indemnizația fixă pentru PFA și alte astfel de categorii va fi de 4.071 de lei brut pe lună. Indemnizația este… Mai multe detalii aici.

One thought on “Ajutor de șomaj tehnic: PFA, întreprinderi individuale, cooperație, salariați firme – noua ordonanță de urgență 32/2020 în Monitorul Oficial”

  1. Marin flori spune:

    Buna ziua, daca detin o intreprindere individuala avand ca scop comercializarea in targuri si piete a produselor textile, pot beneficia de acest ajutor de la stat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.