Amenda-record pentru o institutie publica, din cauza aplicarii defectuoase a unui program PHARE

geanta_trabuc.jpg

geanta_trabucDirectia de Asistenta Sociala (DAS) Iasi a fost amendata cu o 500.000 de lei de catre Ministerul Dezvoltarii, pentru nereguli in derularea unui proiect finantat in cadrul programului Phare acum sase ani.

Directia Generala Constatare si Stabilire Nereguli Fonduri Europene din cadrul Ministerului a efectuat in octombrie anul trecut un control privind organizarea licitatiilor din cadrul proiectului privind infiintarea centrului pentru persoane cu handicap neuropsihic grav de la Galata.

Controlul s-a soldat cu o corectie financiara de 508.000 lei, adica un sfert din valoarea contractului, aplicata in decembrie. Contestatia inaintata de DAS a fost respinsa, directia fiind considerata buna de plata.

Corpul de control al Ministerului Dezvoltarii a identificat nereguli la toate cele trei licitatii organizate de DAS, pentru realizarea studiului de fezabilitate, proiectare si selectarea constructorului.

Neregulile au constat in deficiente la intocmirea si publicarea documentatiilor pentru licitatie. „Procedura de achizitie nu a fost contestata de niciun potential operator economic care s-ar fi considerat exclus de la participarea la licitatie pe motivul introducerii unor criterii restrictive in documentatia de atribuire“, au argumentat, fara succes, reprezentantii DAS Iasi.

Situatia va fi transata in instanta, Consiliul Judetean aproband achizitionarea de servicii juridice pentru contestarea deciziei.

Daca insa corectia financiara va ramane definitiva, DAS va trebui sa plateasca 355.000 lei catre bugetul Uniunii Europene si aproximativ 152.000 lei catre bugetul de stat.

Proiectul de infiintare a centrului rezidential Galata a fost demarat in 2007, vizand un grup tinta de 50 de persoane adulte cu handicap.

Pentru acestea, a fost reabilitata o cladire apartinand DAS si au fost infiintate ateliere ocupationale de gradinarit si decoratiuni. Valoarea totala a proiectului a fost de 2,66 milioane lei, acesta fiind finalizat la sfarsitul anului 2011.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.