Analiza: Care este miza preluarii de catre MFE a managementului programelor POSDRU si POSCCE

dosare.jpg

dosare“Ambele programe inregistreaza probleme majore, cu risc de nefinalizare a implementarii proiectelor pana la final de 2015 si nerambursare sau chiar retragere a sumelor deja cheltuite. Pe langa toate dificultatile si intarzierile la plati pe proiectele aflate deja in implementare, vorbim de sute, poate mii de proiecte pe POSDRU (DMI 2.1, 2.3, 6.3 si altele) si POSCCE, care sunt inca in evaluare cu mari intarzieri fata de termenele initial anuntate. In special pe aceste proiecte exista un risc major de pierdere a finantarii de catre tara si beneficiari.

Pe POSDRU, proiectele in evaluare au o durata de implementare de pana la 18 luni. La un simplu calcul, daca vorbim de o aprobare si contractare in perioada martie-mai si deci demarare in iunie-iulie 2014, rezulta ca ajungem in noiembrie-decembrie 2015 cu implementarea, deci efectiv la limita.

Speram ca aceasta preluare a celor 2 programe de catre Ministerul Fondurilor Europene sa duca la o rezolvare a situatiei, nu numai la nivelul proiectelor in derulare cat si a celor care stau efectiv blocate pe masa evaluatorilor de aproximativ 1 an de zile sau chiar mai bine”, a declarat Irina Zugravu, consultant fonduri europene.

Ministerul Fondurilor Europene a anuntat, saptamana trecuta, ca va prelua de la 1 martie 2014 activitatea si structurile autoritatilor de management ale Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) si Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POSCCE).

Mai multe amanunte: Euractiv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.