Analiza: Comunitatile mici, incapabile sa ia bani UE din cauza crizei de specialisti in fonduri europene

Majoritatea unitatilor administrativ teritoriale mici din tara nu au strategii care sa pregateasca proiecte cu care sa fie accesati banii comunitari ce sunt alocati in exercitiul de finantare 2014 – 2020, respectiv 33 de miliarde de euro la nivel national.

O analiza reflecta faptul ca intre Centru si provincie exista o distanta ca de la cer la pamant in materie de personal profesionalizat pentru accesarea banilor europeni pe care Romania ii are alocati in perioada urmatoare pentru proiecte din fonduri structurale si nu numai.

Daca la nivelul ministerelor si al celorlalte structuri centrale s-au pregatit deja planurile strategice pentru stabilirea directiilor de finantare, ba chiar s-au deschis, in unele ministere, cum ar fi acela al Agriculturii, programe punctuale de finantare, nu acelasi lucru se intampla in localitatile mici, sarace, unde se simte acut lipsa investitiilor in infrastructura. Vorbim aici despre cele 80% din comunele Romaniei, in care drumurile sunt presarate cu gropi sau n-au cunoscut niciodata asfaltul, scolile si gradinitele, spitalele si dispensarele au toaleta in fundul curtii, iar locurile de munca lipsesc cu desavarsire.

Mai grav, in localitatile in care alesii locali n-au cunostinte in administratie publica, primariile insasi fiind declarate in faliment, comunitatile fiind alcatuite in majoritate din persoane cu posibilitati reduse de trai, institutia locala abia daca numara zece angajati, din care nici jumatate n-au studii superioare, daramite si cursuri de expert in achizitii publice, fonduri europene ori management de proiect. Sub protectia anonimatului, multi sunt functionarii publici de executie din teritoriu care sustin ca ar pleca si maine din administratia publica fiindca aici salariile sunt nemotivante, in schimb raspunderea si cererea de munca sunt peste nivelul de pregatire.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top