Guvernul ofera 10 burse a cate 2.000 de euro/luna unor experti IT care sa inoveze in administratie

it-specialists.jpg

Premierul Dacian Ciolos a declarat la lansarea platformei GovITHub, ca Guvernul va oferi zece burse a cate 2000 de euro/luna unor specialisti IT care, fara sa lase ”fagocitati de sistem”, sa inoveze sectorul administratiei publice, mult ramas in urma din acest punct de vedere.

Astazi se indeplineste un vis pe care l-am avut inca de la inceput, de cand am venit in aceasta pozitie si cand mi-am dat seama, sigur cu anumite reflexe pe care le aveam probabil si din perioada petrecuta la Bruxelles, cand lucram foarte mult cu diferite sisteme IT care imi facilitau activitatea, pregatirea, luarea deciziilor, comunicarea cu colaboratorii. Reflexele formate acolo m-au determinat sa am aceleasi pretentii si aici. Sincer sa fiu, m-am cam lovit cu capul de pragul de sus cand am vazut cum stau lucrurile in administratie aici, apropos de facilitatile care ar fi trebuit sa existe in modul de lucru al administratiei din perspectiva a ceea ce poate sa aduca IT-ul’‘, a afirmat Dacian Ciolos.

El a mai spus ca a incercat, cu resursele pe care le avea la dispozitie, sa creeze o comunicare intre ministri, intre decidentii din guvern, mai ales avand in vedere ca sectorul IT a depasit agricultura din punctul de vedere al aportului la Produsul Intern Brut.

”Pe masura ce treceau zilele, saptamanile, ne-am dat seama ca intr-o tara cum e Romania, cunoscuta atat de bine nu numai in Europa, dar si peste ocean in ceea ce priveste competentele pe acest domeniu, in administratia nationala din Romania nu se vedeau aproape deloc reflectate aceste competente. Ne-am dat seama ca avem nevoie de capacitate inovativa in administratie, capacitate de inovatie care sa vina din sectorul care din punctul meu de vedere s-a dezvoltat cel mai rapid in economia romaneasca, productia de servicii IT. Este chiar impresionant (…) Vorbim de atata vreme de potentialul agriculturii romanesti si de cat ar putea sa faca pentru Produsul Intern Brut si am avut surpriza placuta( …) din acest punct de vedere, al dezvoltarii serviciilor IT, sa vad ca daca nu ma insel nu numai ca a egalat aportul agriculturii in Produsul Intern Brut, dar chiar l-a depasit, ceea ce arata capacitatea de a inova si de a evolua a acestui domeniu in Romania’‘, a detaliat prim-ministrul.

El a subliniat ca platforma GovITHub isi propune sa reuneasca oameni care au curajul de a inova in acest domeniu fara a se lasa ”fagocitati de sistem”.

‘Ne-am gandit la acest mecanism pe care il declansam astazi, pornind si de la experiente reusite as spune, individuale, cu cativa oameni pe care i-am adus in sistem si care nu numai ca nu s-au lasat fagocitati de sistem, dar au reusit pe pozitiile pe care le ocupa sa impinga lucrurile inainte. Ne dorim deci sa largim aceasta experienta, sa o formalizam intr-un anumit fel prin aceasta platforma Gov IT Hub, care se doreste a fi o platforma care sa reuneasca oameni care au curajul si care vor avea curajul sa faca o pauza sa spun asa in activitatea lor profesionala sau in businessul lor din sectorul privat si sa vina sa dea o mana de ajutor in administratie pentru a gasi solutii inovatoare in a rezolva anumite probleme”, a explicat premierul.

Seful Executivului a precizat ca Guvernul isi propune sa atraga oameni din afara sistemului oferindu-le o bursa de 2000 de euro pe luna timp de sase luni.

Avem nevoie de puncte de vedere din exterior care sa vina sa lucreze in administratie. Asta e ideea: sa gasim oameni care sunt dispusi, facand o pauza in activitatea lor profesionala din sectorul privat, sa vina sa dea o mana de ajutor sau cu o bursa pe care o oferim pentru 6 luni, de 2000 de euro pe luna – sigur, nu e miraculos 2000 de euro pe luna, dar e suficient de stimulativ pentru oameni, ma gandesc la tineri dar nu numai. Ma gandesc ca pentru un tanar o experienta in administratie din aceasta perspectiva ar putea fi foarte utila indiferent ce va face in viitor in sectorul privat. Sa vina sa creeze in administratie, fara sa fie obligat sau fara sa fie inchistat, incorsetat in toate procedurile administrativ-birocratice. Deci va avea sase luni, cu aceasta bursa de 2000 de euro pe luna, pentru a crea, pronind de la identificarea unor probleme si de a-si lasa urmele trecerii prin administratie prin aceste produse pe care le va oferi nu doar administratiei, ci si cetatenilor. Deci va exista aceasta posibilitate prin intermediul burselor sau prin voluntariat”, a precizat prim-ministrul.

El si-a exprimat convingerea ca programul, daca va fi un succes in urmatoarele luni, va continua ”indiferent cine va veni la guvernare in perioada urmatoare”.

Ciolos: Pe viitor sa nu mai avem doar 3-4 firme de IT care castiga toate licitatiile din administratie

Premierul Dacian Ciolos a declarat joi ca Guvernul pe care il conduce isi propune ca ”pe viitor sa nu mai avem doar trei, patru firme de IT care sa castige toate licitatiile din administratia publica”, primul pas in acest sens fiind lansarea platformei GovITHub.

”Insa ceea ce (…) puteti face dumneavoastra care sunteti in sala, daca ne dati o mana de ajutor, este sa destelenim terenul si sa putem pune in momentul respectiv altceva in loc, un altfel de legislatie, un altfel de concept al administratiei (…) mai putin birocratic, mult mai transparent, mult mai deschis, in asa fel incat pe viitor sa nu mai avem doar trei patru firme de IT care sa castige toate licitatiile din administratia publica si care mai mult sa vina si sa construiasca software care nu sunt compatibile intre ele”, a spus Ciolos la lansarea platformei GovITHub.

El a aratat ca in acest moment au fost create ”felii si insule in administratie care nu comunica intre ele”.
”Trebuie inceput de undeva si cum probabil timpul pe care-l aveam la dispozitie era prea scurt ca sa urcam muntele si sa-l coboram, am incercat sa-l ocolim un pic… Chiar am avut zilele trecute o discutie pe paduri, pe aceasta idee ce putem face ca sa tinem sub control si sa reducem acest fenomen al taierilor ilegale si al lipsei de transparenta … in modul in care este utilizat lemnul in Romania, in urma a ceea ce se intampla si ce se lucreaza pe partea asta de IT o sa venim si cu modificari de legislatie, sa adaptam legislatia la acest nou sistem de a functiona in administratie. Dar avem nevoie sa avem baza asta, infrastructura asta, ca sa putem schimba si legislatia. Altfel degeaba schimbam legislatia, daca nu avem un alt mecanism cu care sa functionam (…) Asta e cumva si inlantuirea lucrurilor, a evenimentelor. Cred ca putem in aceste cateva luni pe care le avem la dispozitie, cu ceea ce am facut in lunile precedente, cred ca putem schimba cateva lucruri...”, a conchis seful Executivului.

Corpul de Control al premierului a initiat in luna iulie actiuni de control in toate institutiile publice, fiind verificate achizitiile de programe informatice efectuate in ultimii trei ani.

Demersul vine dupa ce Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a cerut Corpului de Control al ministerului sa verifice contractele firmelor controlate de deputatul Sebastian Ghita, afirmand ca a dat ordin pentru recuperarea sumelor. Potrivit raportului depus de ministrul Ghinea in Parlament, printre contractori se afla firmele: 2K Telecom, 360 Revolution SRL, Asesoft Distribution, Expert One Research sau Teamnet International S.A. Firmele au avut mai multe contracte cu institutii publice, pe lista fiind: unitati militare, spitale, ministere, Consilii Judetene si locale, fundatii, institute si agentii nationale.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top