Analiza SWOT – for DUMMIES

codrinpaveliucMetoda analizei SWOT (denumirea metodei provine de la initialele din limba engleza a cuvintelor: Strengths – puncte tari, Weaknesses – puncte slabe, Opportunities – oportunitati, Threats – pericole) este o metoda importanta a managementului strategic.

 Din punctul de vedere al dezvoltarii rurale, analiza SWOT ofera o imagine completa a spatiului rural prin studiul concomitent al caracteristicilor sale interne si al influentelor externe exercitate asupra lui.

 

 

CONDITII/FACTORI INTERNI EXTERNI
POZITIV Puncte Tari Oportunitati
NEGATIV Puncte slabe Pericole

 

 

In cadrul analizei SWOT se parcurg urmatoarele etape:

 

I Evaluarea specificului intern al microregiunii, respectiv evidentierea urmatoarelor aspecte:

 

  • puncte tari:

Care sunt avantajele noastre? (resurse naturale; specificul local, economia locala etc);
Ce facem bine? (produse si servicii cu specific local etc).

  • puncte slabe:

Care sunt dezavantajele noastre? (constructiile si tehnicile de construire; infrastructura si echiparea tehnica a localitatilor; structura economica; sursele de finantare; calificarea resurselor umane etc.);

Ce facem rau?

Ce fac altii mai bine? (managementul strategic; legislatie; managementul activitatilor economice etc).

II Evaluarea influentelor externe asupra economiei spatiului rural (efectele exterioare pozitive sunt considerate ca oportunitati, iar cele negative ca pericole, primejdii, amenintari):

  • oportunitatilor:

Care sunt schimbarile externe pozitive importante pentru noi? (prezenta programelor regionale, nationale si internationale de sprijinire a activitatilor economice din mediul rural etc);
In ce domenii avem sanse bune? (productia si procesarea productiei agricole; productia si procesarea productiei silvice; agroturism etc).

  • riscurilor:

Care sunt cerintele greu de satisfacut? (criteriile de selectie a proiectelor, ce pot primi asistenta financiara etc);
Care sunt schimbarile exterioare nefavorabile pentru noi? (legislatia; normele metodologice; piata etc).

III Evaluarea rezultatelor obtinute si elaborarea strategiilor de dezvoltare rurala

Analiza SWOT ne ajuta la evaluarea situatiei din teritoriu, constituind astfel primul pas in realizarea strategiilor de dezvoltare locala a localitatilor rurale.

Codrin Paveliuc

Codrin Paveliuc

Codrin Paveliuc Olariu este cercetator postdoctoral in cadrul Departamentului de Economie si Dezvoltare Rurala a Gembloux Agro Bio Tech, University of Liege, Belgia. Are un doctorat in Management si marketing in agricultura, Master in Management agricol, fiind Inginer Diplomat in Agricultura. Specialist in politici publice pe probleme cum ar fi securitatea alimentara, agricultura sau dezvoltarea rurala, a lucrat cu Groupe de Bruges, Guvernul Romaniei (MADR) , Comisia Europeana si diverse companii de consultanta. Este Presedintele Comitetului Director al YPARD (Young Professionals` Platform for Agricultural Research for Development) si fondator al YPLD (Young Professionals in Local Development).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top