ANAR si ANIF cauta solutii pentru finantarea din bani europeni a unor lucrari de imbunatatiri funciare

finantare

Premierul Sorin Grindeanu s-a intalnit astazi, la Palatul Victoria, cu reprezentanti ai conducerii Administratiei Nationale a Apelor Romane (ANAR) si ai Agentiei Nationale de imbunatatiri Funciare (ANIF).

Discutia s-a axat asupra solutiilor de reducere a efectelor schimbarilor climatice, respectiv a inlaturarii pagubelor cauzate de fenomenele extreme, precum inundatii, viituri, alunecari de teren, seceta etc.

“Din pacate, ultimii ani ne-au aratat ca investitiile insuficiente in infrastructura impotriva inundatiilor, precum si in reteaua de irigatii, ne fac vulnerabili in fata fenomenelor naturale extreme. Avem la dispozitie bani europeni, pe care ii putem folosi in aceasta directie“, a subliniat seful Executivului.

In cadrul intalnirii s-a discutat despre posibilitatea de finantare din fonduri europene a unor lucrari de imbunatatiri funciare – desecare si drenaj – ce urmeaza sa fie realizate la nivel national, pentru a fi reduse efectele schimbarilor climatice. in acest sens, este necesara includerea Agentiei Nationale de imbunatatiri Funciare printre beneficiarii eligibili ai Programului Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014 – 2020, Axa Prioritara 5.

Premierul Sorin Grindeanu a cerut ANIF si ANAR ca in termen de o luna sa prezinte solutia juridica care sa permita accesarea acestor finantari pentru investitii in infrastructura de imbunatatiri funciare.

La intalnire au participat Nicolae Barbieru, din partea ANAR, si Florin Ionut Barbu, din partea ANIF.

Informatii suplimentare:

Inundatiile si excesul de umiditate al zonelor joase au impus indiguiri si desecari pe suprafete ce depasesc 3,1 milioane ha, din cele 4 milioane ha necesare. Pe cca. 215.000 ha reteaua de canale de desecare a fost completata si cu o retea de drenaj inchis. Exista 763 de statii de pompare, din care 443 sunt functionale. Eliminarea excesului de apa si aparare impotriva inundatiilor prin lucrari de desecare – drenaj asigura conditii favorabile de utilizare a terenurilor agricole prin lucrari de colectare, transport si evacuare a apelor in exces.

Amenajarile de desecare-drenaj au fost realizate cu precadere in Lunca si Delta Dunarii, pentru introducerea in producţie a terenurilor scoase prin indiguire de sub influenţa inundaţiilor Dunarii, in Transilvania si Banat pentru eliminarea excesului de umiditate, precum si pe terenurile amenajate pentru irigaţii, in scopul realizarii condiţiilor de control a umiditaţii solurilor si prevenire a degradarilor secundare.

Amenajarile de desecare-drenaj contribuie la intoarcerea in circuitul economic a terenurilor degradate de acţiunea unor factori naturali sau antropici. in acest context, amenajarile de desecare – drenaj sunt lucrari publice, de interes naţional.

Sursa: gov.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top