ANCPI finanteaza lucrari pentru 2340 de localitati

Casa-Bani1.jpg

Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) finanteaza, anul acesta, din veniturile proprii, lucrari de cadastru general pentru 2.340 de localitati. Suma totala alocata de ANCPI, in 2017, este de 442.350.000 de lei, pentru un numar maxim de 7.372.500 de imobile.

Aproape 80% dintre primariile eligibile au semnat, pana la data de 31.07.2017, contracte de finantare cu oficiile de cadastru si publicitate imobiliara (OCPI) pentru realizarea lucrarilor de inregistrare sistematica pe sectoare cadastrale, in cadrul Programului national de cadastru si carte funciara 2015-2023 (PNCCF).

Valoarea acestor contracte este de 335.739.014 de lei, suma necesara pentru inregistrarea imobilelor din 2.340 de unitati administrativ-teritoriale (UAT), din totalul celor 2.949 eligibile.
Potrivit legii, UAT-urile primesc, in 2017, pentru realizarea lucrarilor de inregistrare sistematica, suma de 150.000 de lei/UAT, fata de 135.000 de lei/UAT, in 2016. in plus, incepand din 2017, bugetele sunt multianuale, ceea ce inseamna ca primariile nu pierd banii daca nu finalizeaza lucrarile pana la sfarsitul anului.

Procedura de achizitie a serviciilor de inregistrare sistematica va fi organizata de UAT-uri, iar platile catre primarii vor fi efectuate dupa deschiderea cartilor funciare aferente imobilelor receptionate. Finantarea lucrarilor de inregistrare sistematica la nivel de sector cadastral din extravilan si, prin exceptie, din intravilan, se realizeaza in baza unui contract incheiat de UAT cu oficiul de cadastru si publicitate imobiliara de pe raza judetului in care se afla. Potrivit legii, primariile au obligatia sa selecteze, cu prioritate, sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructura de interes naţional si terenuri agricole subventionate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Obiectivul principal al PNCCF este inregistrarea gratuita a tuturor imobilelor (terenuri, cladiri si apartamente) din Romania in Sistemul integrat de cadastru si carte funciara. Programul este finantat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar si din fonduri externe obtinute prin Programul Operational Regional, in cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, in cadrul acestui proiect, o alta sursa de finantare poate fi bugetul local al primariilor.

In prezent, situatia lucrarilor de inregistrare sistematica, la nivel national, este urmatoarea:

  • lucrari finalizate la nivel de UAT – 26;
  • lucrari in derulare la nivel de UAT -195;
  • lucrari finalizate la nivel de sector cadastral – 981 de sectoare cadastrale din 416 de UAT-uri;
  • lucrari in derulare la nivel de sector cadastral – 984 de sectoare cadastrale din 281 de UAT-uri.

Sursa: MDRAP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.