Romania a atras doar 0,004% din fondurile europene

fonduri-europene.jpg

Romania a primit, in primele cinci luni din 2017, din fondurile structurale ale UE pentru exercitiul financiar 2014-2020, un milion de euro, ceea ce corespunde unei „absorbtii“ de 0,004% din totalul sumei alocate in exercitiul financiar curent.

Cum principalele autoritati de management prin intermediul carora se fac rambursarile din fonduri UE nu sunt autorizate, Romania nici nu poate spera sa pri­measca bani, desi Ministerul Finantelor a bugetat pentru acest an venituri de la UE, din fondurile structurale, de aproape 10 miliarde de lei.

Pe de alta parte, ocupat cu acoperirea salariilor si a pen­siilor, Ministerul Finantelor nici nu are bani pentru a suplini golul, pana ce ar urma sa vina fondurile nerambursabile.

Ministerul Finantelor a imprumutat la inceputul saptamanii un miliard de euro de Banca Europeana de Investitii (BEI) pentru confinantarea proiectelor derulate cu fondurile nerambursabile ale Uniunii Europene – aproximativ 22 de miliarde de euro in exercitiul financiar 2014-2020.

In executia bugetara la cinci luni, Minsterul Finantelor arata ca a primit de la UE, in perioada amintita, 4,68 mld. lei (ceva peste 1 mld. euro) si a cheltuit in contul proiectelor astfel dezvoltate 5 mld. lei (1,1 mld. euro). Dintr-o alta statistica, tot a Ministerului Finantelor (Balanta financiara neta a fluxurilor financiare dintre Romania si UE), rezulta ca majoritatea fondurilor primite sunt subventii agricole.

Sursa: Digi24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.