ANRMAP vrea sa ridice pragurile de la care institutiile sunt obligate sa faca proceduri de achizitii publice

crestere1.jpg

Autoritatea Nationala de Reglementare si Monitorizare in Achizitiile Publice (ANRMAP) va propune Guvernului modificari legislative prin care sa fie crescut actualul prag de 15.000 de euro de la care autoritatile contractante sunt obligate sa faca procedura de achizitie publica pentru contracte de produse si servicii, a declarat presedintele ANRMAP, Dan Vladescu.

Prezent la o dezbatere privind fondurile europene, Vladescu s-a exprimat pentru simplificarea procedurilor de achizitie publica in vederea cresterii gradului de absorbtie a banilor comunitari. „Prin modificari legislative pe care noi le vom propune Guvernului vrem ca acel prag de 15.000 de euro de la care autoritatea contractanta este obligata sa organizeze o procedura de achizitie publica sa fie ridicat„, a spus Vladescu.

El a aratat ca majorarea pragului nu va fi foarte mare, pentru a nu fi respinsa de Comisia Europeana, insa el a dat exemplul Bulgariei, unde aceste praguri sunt mai ridicate decat in Romania, in conditiile in care si legislatia europeana prevede niveluri mai mari.

Evident, nu-l vom ridica la un nivel foarte inalt, pentru ca atunci vom trezi suspiciuni firesti la nivelul Comisiei Europene, dar mie mi se pare anormal ca Bulgaria sa aiba aceste praguri la nivelul de 20.000 de euro pentru contractele care au ca obiect produse si servicii si 60.000 de euro pentru lucrari, respectiv 66.000 de euro pentru proiectare, iar in Romania sa fie la acelasi nivel la care s-a aflat in anul 2006, atunci cand s-a adoptat OUG 34, fara sa tinem seama cel putin ca celelalte praguri care sunt incluse in directivele europene au fost ridicate de catre Uniunea Europeana dupa adoptarea directivelor in 2004„, a spus Vladescu.

In context, el a sustinut ca din cauza obligativitatii procedurilor de achizitie de multe ori pretul produselor sau serviciilor cumparate din bani publici creste. „In urma semnalelor pe care le-am primit din piata, de foarte multe ori preturile la care se fac achizitiile publice pentru aceste contracte de valori relativ scazute sunt mai mari in cazul in care se parcurge o procedura de achizitie publica decat atunci cand discutam de o achizitie directa„, si-a motivat seful ANRMAP demersul.

O a doua modificare pe care Vladescu o va propune Guvernului prevede ca ANRMAP sa nu mai evalueze documentatiile de atribuire pentru contracte de achizitii publice mai mici de 125.000 de euro pentru bunuri si servicii si 4,85 milioane de euro pentru lucrari. „A doua modificare pe care vrem sa o propunem este ca documentatiile de atribuire sa nu mai fie evaluate de catre ANRMAP decat in situatia in care valoarea exprimata a contractelor se situeaza peste pragurile prevazute de OUG 34/2006, la procedura de cerere de oferta, respectiv de 125.000 de euro pentru produse si servicii, 4,85 milioane de euro pentru lucrari„, a explicat Vladescu.

O a treia modificare pe care ANRMAP o va propune Guvernului urmareste ca in cazul in care autoritatile contractante introduc criterii de selectie a ofertelor in caietele de sarcini acele criterii sa nu mai fie luate in considerare la procedura de selectie, de evaluare sau de achizitie publica. „Vrem sa modificam legislatia in sensul in care (…) ANRMAP, in momentul in care va fi chemat sa analizeze o documentatie, sa aiba in vedere numai fisa de achizitie. Prin urmare, ori de cate ori autoritatea va insera in cuprinsul caietului de sarcini criterii, aceste criterii nu vor putea fi avute in vedere in procedura de selectie a ofertelor sau in procedura de evaluare sau de achizitie publica„, a mai explicat Dan Vladescu.

El a mentionat ca in legislatia curenta dispozitiile legale sunt in sensul in care ANRMAP evalueaza intreaga documentatie de atribuire, mai putin aspectele tehnice ale caietului de sarcini. „Din acest mod de redactare rezulta ca ANRMAP are obligatia de a parcurge intregul caiet de sarcini in ideea in care autoritatile contractante insereaza in mod abuziv in cuprinsul caietului de sarcini o serie de criterii de selectie„, a mai spus presedintele ANRMAP.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top