Antoniu Poienaru: “Academia de Stiinte Agricole ‘Gheorghe Ionescu Sisesti’ arendeaza 40 ha in Dragasani, Valcea”

antoniu-4.jpg

Antoniu Poienaru scrie pe blogul sau despre Academia de Stiinte Agricole ‘Gheorghe Ionescu Sisesti’ ce a facut un anunt ca arendeaza 40 ha in Dragasani,Valcea.

“Informatia a aparut  in data de 5.07.2016, pe site-ul academiei, si, ai spune ca este adresata tinerilor fermieri care vor sa faca cercetare pe un teren al prestigioasei academii.Nici vorba.

Ea apare ca o informatie pour les connaisseurs iar Caietul de sarcini are o ‘clauza de nepublicare’.

Caietul de sarcini este prezentat de catre Fundatia Patrimoniul ASAS de pe site-ul academiei la rubrica Anunturi.

In prezentarea Caietului de sarcini, academia, prin fundatia sa, solicita arendasului la pct. 6 o clauza de nepublicare-restrictii de utilizare sau publicare: ‘fara acordul scris si prealabil al autorului, posesia prezentei lucrari sau a unei copii(integrale sau partiale) a acesteia nu confera dreptul de reproducere, publicare sau utilizare decat acela pentru care a fost scris’.

Academia se prezinta pe site-ul propriu :’Academia de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti” (A.S.A.S.) este o institutie publica specializata, autonoma de consacrare academica si coordonare stiintifica, cu personalitate juridica, care functioneaza dupa statut propriu, in coordonarea ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si colaboreaza cu Ministerul Educatiei Nationale (M.E.N)’.

Nu intelegem sensul unei astfel de clauze, a unei institutii publice aflata in coordonarea unui minister public.

Ce nu contine Caietul de sarcini?

Caietul de sarcini prezinta suprafata de arendat in planul de proiectie Stereo 70, in anexa, printr-un extras de carte funciara.

Este de-a dreptul inadmisibil ca prestigioasa academie sa nu prezinte arendasului pozitia geografica a suprafetei si prin alte harti la scari diferite pentru ca oricine sa poata vedea suprafata pentru a face apoi o oferta.

Si, aici m-as referi la oportunitatea tinerilor din tara noastra care vor sa faca agricultura si nu gasesc teren.

Pentru a veni in sprijinul acestora, prin prezenta informare, care se incadreaza in ‘clauza de nepublicare’, va voi localiza exact suprafata de arendat, pentru ca miile de fermieri tineri sa poata aplica la selectia de oferte, dupa ce vor fi vazut suprafata.

In acelasi timp, se poate constata lipsa compatibilitatilor bazelor de date ale institutiilor statului. Academia, daca era de buna credinta, putea livra pe site-ul sau si fisierele electronice cu masuratorile topografice ale parcelelor de arendat, in format (.shp) sau (.dwg), daca dorea ca o astfel de licitatie sa ajunga la urechile tuturor arendasilor din aceasta tara. Putea solicita de la Agentia Nationala de Cadastru fisierele in format electronic, pentru ca arendasii sa le poata transfera in IPA Online, softul geografic APIA, pentru a solicita subventii. De asemenea, se putea interesa la APIA daca terenul nu este declarat ilegal de catre altcineva pentru a lua subventie.

Academia nu a facut-o, semn clar ca institutiile statului, desi publice, fac ce vor pe mosia noastra. Nu a lor.”

Citeste continuarea articolului pe blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top