Antoniu Poienaru: Cum s-au pierdut banii europeni alocati agriculturii si cum s-au vandut terenurile catre straini

antoniu-4.jpg

Antoniu Poienaru scrie pe blog despre cum s-au pierdut banii europeni alocati agriculturii.

“Daca lui Dacian Ciolos si lui Achim Irimescu le aranjezi cate un simpozion sau o expozitie, ii asezi la o masa cu dantela si ecuson si dai drumul la camera, vor incepe sa raspunda cu veselie la intrebari legate de interesul lor fata de fermieri.

Cand vine vorba despre responsabilitatile autoritatilor statului privind penalizarile aplicate de catre Comisia Europeana sau dezangajarile unor sume importante din sumele alocate pentru agricultura, incep sa-si schimbe timbrul vocii afisand o atitudine dispretuitoare si aroganta. Aceste raspunsuri sunt, de obicei, considerate bonusuri si comentate pe indelete de catre jurnalisti.

Asa s-a intamplat si la targul de la Indagra, unde Achim Irimescu a vorbit la conferinta intitulata pompos PNDR 2014-2020-Prezent si viitor: “Avem penalizari record, stranse de-a lungul anilor, pe cele doua agentii de plati, AFIR si APIA, de 755 milioane de euro, bani pe care trebuie sa-i punem de la bugetul de stat. La aceasta suma se adauga dezangajarea de anul trecut, de aproape un miliard de euro. S-au anulat proiecte de 850 de milioane de euro pentru ca beneficiarii nu aveau cofinantare. Este foarte grav ca am dezangajat aceasta suma.”

Ne mai ‘pune’ una Achim Irimescu, dar nu de la bugetul de stat, cum s-a chinuit el la vremea respectiva cu Dacian Ciolos sa reduca penalizarile: “Aceste penalizari sunt cumulate din anul aderarii la UE, 2007, practic sunt 10 ani de cand le acumulam. Prima penalizare a fost constituita in anul aderarii, 2007, cand am avut un regulament si noi, si Bulgaria, 1698, regulament din 2006, care spune ca, daca agentiile noastre nu sunt pregatite vor fi penalizate cu 25%. Pe vremea aceea era ministru al agriculturii Dacian Ciolos, eu eram la Bruxelles, si am reusit cu mari eforturi sa reducem penalizarea la 10%.”

Pentru cunoscatori, este vorba despre Regulamentul(CE) nr. 1698/2005 al Consiliului din 20 septembrie 2005. Invocarea gresita a anului de aprobare a regulamentului si ca respectivul regulament nu era doar pentru Bulgaria si Romania, nici n-ar fi atat de grav pentru Achim Irimescu, cat ar fi neregulile descrise in continuare.”

Citeste continuarea pe blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top