Antoniu Poienaru: “Prelungirea datei de depunere a cererilor de subventie la APIA. Argumente”

antoniu-4.jpg

Antoniu Poienaru scrie pe blogul sau despre prelungirea datei de depunere a cererilor de subventie la APIA.

“Anual, cererea de subventie se depune in perioada 1 martie-15 mai, fara sanctiune si 15 mai-10 iunie cu sanctiune de 1% pentru fiecare zi lucratoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul daca cererea unica de plata ar fi fost depusa pana la data de 15 mai.

Cine a sugerat prelungirea datei?
Comisarul pentru agricultura, Phil Hogan, anunta in 29 aprilie 2016 pe site-ul Comisiei Europene “decizia Comisiei de a extinde aceasta perioada de depunere a cererilor, datorita gravitatii situatiei economice pe anumite piete agricole si unele dificultati care rezulta din primul an de punere in aplicare a schemelor de plati directe si masurile de dezvoltare rurala. Se anticipeaza ca aceasta relaxare a regulilor va ajuta unii fermieri cu dificultati specifice depunerii cererii / revendicarilor in timp. Statele membre care decid sa amane data limita pentru depunerea cererii de ajutor trebuie sa se asigure in continuare ca normele privind buna gestiune financiara sunt respectate”.

Ce a facut guvernul?
Guvernul Ciolos doarme in papuci, dupa cum se vede. Recent, o investigatie jurnalistica a pus in miscare institutiile statului, constatandu-se un atentat la sanatatea populatiei Romaniei, cazurile de diluare a dezinfectantilor din spitale.
Va trebui o noua investigatie jurnalistica pentru a convinge autoritatile ca ceea ce se intampla acum este un atentat la siguranta nationala, prin lipsa banilor pentru ca fermierii sa produca hrana pentru populatia tarii?

Autoritatile nu au intervenit in momentul in care noul ministru al agriculturii a gasit agentia in 2015, cu softul blocat, functionari care i-au prezentat in mod eronat situatia si cu o conducere decapitata de catre DNA.

La agentiile de plati s-au facut numiri fara sa se faca un control pentru a afla cauzele care au dus la blocarea platilor catre fermieri si fara sa se ceara parlamentului modificarea legii functionarului public, pentru ca apoi sa se poata scapa de toti neispravitii implantati de fostul ministru al agriculturii..

In prima faza, pentru a plati micii fermieri, s-a adus un cititor de tabele, pe post de director general APIA. Asta a nedreptatit marii fermieri care au inceput sa vocifereze, amenintand cu miscari de strada.

Imediat ministrul agriculturii a schimbat cititorul de tabele cu un fauritor de vorbe, pentru a pacali marii fermieri si a le promite si lor subventii.

Abia a terminat APIA perioada negocierilor si de reducere la tacere a guralivilor din agricultura, ca vremea i-a lovit din plin pe fermieri, calamitandu-le in unele zone ale tarii, intreaga exploatatie.”

Citeste continuarea articolului pe blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.