Antrepenorii români, sceptici că fondurile de digitalizare promise de stat vor mai fi alocate

digital.png

Peste două treimi dintre firmele româneşti (67%) nu au mai aşteptat fondurile de digitalizare promise de stat şi s-au dotat, din bugete proprii, cu soluţii IT pentru a evita pierderile, în condiţiile în care 83% apreciază că programul de fonduri nerambursabile nu va fi lansat în viitorul apropiat sau că nu va mai fi lansat deloc, arată o analiză publicată, joi, de CIEL România, dezvoltator de soluţii software.

Reprezentanţii companiei precizează că programul de digitalizare prin fonduri nerambursabile, promis de statul român, este aşteptat din iulie 2020.

„În vara anului 2020, statul român anunţa că va lansa un program de digitalizare a IMM-urilor, cu posibilitatea de a accesa fonduri nerambursabile între 30.000 de euro şi 100.000 de euro, pentru ca firmele afectate de pandemie să se doteze cu echipamente IT şi soluţii software. Promis în urmă cu nouă luni, programul de accesare fonduri nerambursabile nu a fost lansat până în acest moment”, notează sursa citată.

Potrivit analizei CIEL România, în perioada noiembrie 2020 – aprilie 2021, majoritatea companiilor din România (83%) apreciază că programul de fonduri nerambursabile nu va fi lansat în viitorul apropiat sau că nu va mai fi lansat deloc, în timp ce 62% susţin că au investit în soluţii digitale din nevoie. De asemenea, 60% dintre firme sunt de părere că amânarea digitalizării generează pierderi pe termen lung

„Pentru a se digitaliza cu soluţii software în perioada pandemiei, firmele mici au cheltuit în medie 500 de euro, iar cele medii şi mari peste 2.000 de euro. În general, firmele au investit în softuri de management al stocurilor şi vânzărilor, cu scopul de a automatiza activităţi manuale repetitive cu un nivel mare de eroare umană şi de a creşte nivelul productivităţii. Astfel, prin automatizări, costurile operaţionale sunt reduse cu până la 35% – 40%”, se menţionează în studiul de specialitate.

De asemenea, până la 85% dintre companii au afirmat că intenţionează să investească bugete proprii în digitalizare până la finalul anului 2021, în cazul în care nu va fi lansat programul de fonduri nerambursabile. În schimb, dacă programul ar fi lansat în această vară, aproape toţi proprietarii de afaceri (98%) sunt tentaţi să aplice pentru fonduri nerambursabile de digitalizare.

CIEL România, dezvoltatorul primului ERP cu inteligenţă artificială, este unul dintre cei mai mari producători de softuri pentru antreprenori şi contabili, create prin tehnologii moderne şi actualizate la zi în funcţie de schimbările legislativ-fiscale… Detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top