Anul acesta va fi depus pentru finantare europeana al doilea proiect de reabilitare a plajelor romanesti

plaja-extinsa.jpg

Uniunea Europeana va aproba anul acesta proiectul pentru finantarea celei de-a doua etape de combatere a eroziunii costiere si reabilitare a plajelor turistice romanesti din sudul litoralului, a declarat Gheorghe Boeru, presedintele companiei care a supravegheat lucrarile de reabilitare si extindere a plajelor din Mamaia si Constanta.

Anul acesta va fi aprobat de catre Uniunea Europeana singurul proiect din Romania ce depaseste valoarea de 500.000.000 euro, aceasta fiind cea de-a doua etapa de reabilitare costiera a litoralului romanesc. Aceasta este mult mai mare ca prima si consta in reabilitarea a 11 loturi noi, incepand cu zonele Periboinea si Edighiol, apoi zona Cazinoului din Mamaia, plajele din Agigea, Eforie, Costinesti, Olimp, Venus, Neptun, Mangalia, 2 Mai si Vama Veche’, a afirmat Gheorghe Boeru la o conferinta de presa.

Proiectul de mediu, depus de Administratia Bazinala de Apa Dobrogea-Litoral (ABADL) la Guvern, pentru a fi aprobat, prevede cofinantarea, incepand din 2017, a unei investitii totale de aproximativ 800 de milioane de euro, prin care vor fi realizate lucrari de inlaturare a eroziunii costiere, stimulare a depunerilor de aluviuni si innisipari, pe o lungime a litoralului de peste 36 de kilometri. La finalul primei etape de reabilitare a plajelor, incheiata in noiembrie 2016, ABADL a reusit sa obtina extinderea cu 46 de hectare a plajelor prin lucrari de innisipare realizate in cadrul a cinci zone distincte din Mamaia si Constanta.

‘Suprafetele de nisip au fost extinse cu latimi de peste 100 metri prin pomparea din adancuri a peste 3.500.000 mc de nisip, pe lungimea totala de peste 7,3 km de litoral si constructia de diguri de protectie si diguri submerse, din acropozi. Proiectul a avut o valoare totala de 170.450.084 euro, inclusiv TVA, din care finantarea nerambursabila in proportie de 85,49%, din Fonul European de Coeziune si 14,51% de la bugetul de stat’, a spus Gheorghe Boeru.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.