Apel proiecte FLAG-ERA II 2017

cluster_creier.jpg

FLAG-ERA sustine activitatile de cercetare si inovare, care impreuna contribuie la realizarea obiectivelor FET Flagship si care beneficiaza de sinergiile oferite de modelul de parteneriat Flagship. Un obiectiv specific al FLAG-ERA II este acela de a lansa un nou apel transnational de proiecte in anul 2017, cu un buget de aproximativ 15 milioane €. In comparatie cu primul apel transnational, din anul 2015, lansat in cadrul FLAG-ERA I, principala noutate introdusa prin apelul nou, este faptul ca acesta are doua componente in plus  pe langa de cercetarea de baza: o componenta de cercetare aplicata si o componenta de inovare. Prin urmare apelul transnational de proiecte din 2017 sprijina evoluarea flagship-urilor catre un nivel inalt de maturitate tehnologica (higher TRL) si sustine obtinerea unor rezultate concrete pentru societatea europeana.

Titlul apelului este FLAG-ERA Apel Transnational Comun (JTC) 2017- Graphene Flagship & Human Brain project.

Status: INACTIV 
Depunere pana la: 14.03.2017
Buget: aproximativ 15 milioane euro

FET Flagship, Graphene si Human Brain Project (HBP), sunt initiative pe scara larga in spatiul european de cercetare, adresandu-se marilor provocari stiintifice si tehnologice (S & T), bazate pe o viziune unificatoare si anume: un proiect de baza care serveste aceasta viziune, pe de o parte si, pe cealalta parte, mecanismele de aliniere cu acest proiect a eforturilor de cercetare finantate din alte surse. In acest context, FLAG-ERA, prin „Flagship ERA-NET „, reuneste organizatii de finantare (NRFOs) nationale din Europa si din afara acesteia, cu scopul de a sprijini impreuna cu Comisia Europeana (CE), initiativele de tip FET Flagship.

Obiective:

FLAG-ERA II contribuie la realizarea obiectivelor celor doua proiecte de tip FET Flagship si anume :

  • obiectivul 1: modelarea creierului uman, pentru proiectul «Human Brain »
  • obiectivul 2: sprijinirea transferului grafenei din laborator catre societate, pentru proiectul Graphene. Mai precis, obiectivul FLAG-ERA il constitue sprijinirea acelor initiative emblematice finantate de organizatii nationale si regionale de finantare din Europa.

Prin reunirea echipelor de cercetare din diverse discipline, echipe care impartasesc acelasi obiectiv si o foaie de parcurs comuna, in domeniul cercetarii, privind modul de realizare al acestuia si prin sprijinul financiar acordat de de Comisia Europeana si de statele membre pe termen lung, aceaste Flagship-uri pot sa conduca la rezolvarea unor provocari stiintifice si tehnologice deosebite.

Acest apel are scopul de a permite cercetatorilor sa complementeze proiectele Flagship actuale si sa colaboreze in vederea realizarii viziunii acestora, prin utilizarea unor apeluri existente sau transnationale specifice, nationale si regionale. In particular, FLAG-ERA isi propune sa lanseze cereri de proiecte specifice, transnationale (JTCs), care sa permita cercetatorilor din mai multe tari sa contribuie in comun la realizarea obiectivelor Flagship-urilor. Dupa primul apel lansat in urma cu doi ani (JTC 2015), prezentul apel este cel de al doilea JTC care sprijina cele doua Flagship-uri. Ca o noutate in acest apel, comparativ cu apelul din 2015, pentru a sprijini Flagship-ul Graphene catre niveluri superioare de pregatire tehnologica (TRL), in cadrul acestui domeniu este organizat un sub-apel suplimentar, in cercetare aplicata si inovare, aditional apelului pentru cercetarea de baza. Pentru Flagship-ul HBP, sub-apelul acopera atat cercetarea de baza cat si cercetarea aplicata. Fiecare sub-apel se adreseaza unor domenii diferite de cercetare si va fi evaluat de catre paneluri de evaluare diferite.

Partenerii implicati in apel :

Tabelul de mai jos prezinta lista agentiilor de finantare participante (NRFOs) in cadrul acestui apel, bugetele indicative si numarul estimat de echipe de cercetare finantate. Este de mentionat ca lista de NRFOs participante depinde de Flagship si, pentru Flagship-ul Graphene depinde si de tipul sub-apelului („cercetare de baza” sau „cercetarea aplicata si inovare”).

Agentiile de finantare participante in acest apel sunt listate mai jos. Apelul va fi condus simultan de aceste agentii si va fi coordonat central de catre secretariatul apelului comun (JCS).

Parteneri:
AGENCE NATIONALE DE LA RECHERCHE, France
FONDS ZUR FÖRDERUNG DER WISSENSCHAFTLICHEN FORSCHUNG, Austria
FONDS NATIONAL DE LA RECHERCHE SCIENTIFIQUE, Belgium
DEUTSCHE FORSCHUNGSGEMEINSCHAFT, Germany
INNOVATIONSFONDEN, Denmark
MINISTERIO DE ECONOMIA Y COMPETITIVIDAD, Spain
GENIKI GRAMMATIA EREVNAS KAI TECHNOLOGIAS, Greece
NEMZETI KUTATASI, FEJLESZTESI ES INNOVACIOS HIVATAL, Hungary
MINISTERO DELL’ISTRUZIONE DELL’UNIVERSITA’ E DELLA RICERCA, Italy
LIETUVOS MOKSLO TARYBA, Lithuania
VALSTS IZGLITIBAS ATTISTIBAS AGENTURA, Latvia
STICHTING VOOR FUNDAMENTEEL ONDERZOEK DER MATERIE – FOM, Netherlands
NEDERLANDSE ORGANISATIE VOOR WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK, Netherlands
NARODOWE CENTRUM BADAN I ROZWOJU, Poland
FUNDACAO PARA A CIENCIA E A TECNOLOGIA, Portugal
UNITATEA EXECUTIVA PENTRU FINANTAREA INVATAMANTULUI SUPERIOR, A CERCETARII, DEZVOLTARII SI INOVARII, Romania
VETENSKAPSRADET – SWEDISH RESEARCH COUNCIL, Sweden
VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM, Sweden
MINISTRSTVO ZA IZOBRAZEVANJE, ZNANOST IN SPORT, Slovenia
SLOVENSKA AKADEMIA VIED, Slovakia
TURKIYE BILIMSEL VE TEKNOLOJIK ARASTIRMA KURUMU, Turkey
THE ENGINEERING AND PHYSICAL SCIENCES RESEARCH COUNCIL, United Kingdom

Persoanele de contact (NCPs) ale acestor agentii sunt precizate in Anexa II iar datele de contact ale JCS sunt prevazute pe prima pagina a documentului apelului.  Descrierea domeniilor stiintifice este prevazuta in Anexa I. Numai propunerile care se adreseaza acestor domenii vor fi luate in considerare.

Eligibilitatea Consortiului

Consortiul trebuie sa fie international, format din cel putin 3 parteneri din 3 tari diferite. Este posibil ca numai doua tari sa solicite finantare, cu conditia ca partenerul din cea de a treia tara sa faca dovada ca isi va asigura fonduri proprii, in calitate de partener al sub-proiectului Flagship ( Graphene sau HBP). Consortiul trebuie sa indeplineasca cel putin una din conditiile de mai jos:

  • cel putin 3 parteneri din trei tari diferite participa in JTC;
  • cel putin 2 partneri din 2 tari diferite participa in JTC plus un partener al sub-proiectului Flagship, dintr-o tara diferita de cele doua, care nu solicita fonduri in cadrul apelului, asigurandu-si propria finantare.

Coodonatorul consortiului trebuie sa fie un partener care solicita fonduri, dintr-o tara care participa la acest apel.

Eligibilitatea partenerilor:

Organizatiile care solicita finantare in cadrul apelului trebuie sa respecte criteriile de eligibilitate nationale, specifice tarilor din care fac parte. Sunt eligibile organizatii de cercetare (universitati, institute de cercetare) si intreprinderi.

Calendarul apelului:

Calendarul apelului este informativ. Termenul exact pentru aplicatia finala va fi furnizat cu ocazia notificarii asupra acceptarii pre-propunerii.

14 Martie 2017 – Termen depunere pre-propunere
Mai 2017 – Notificarea acceptarii pre-propunerii
Jul 2017 – Termen depunere propunere finala
Oct 2017 – Notificarea acceparii propunerii finale
Dec 2017 – Martie 2018 – Start proiect (durata 3 ani)

Procedura de aplicare:

Depunerea aplicatiilor se va face in doi pasi:

Depunerea pre-propunerii (pasul 1)

Documentul pre-propunerii (10 pagini maximum, in limba engleza, format pdf ) va fi depus de coordonatorul consortiului. Aditional, o propunere de parteneriat pentru Flagship va fi de asemenea pregatita si depusa. Aceste doua documente vor utiliza formatul de aplicatie prevazut in web-site-ul apelului. Ele vor fi depuse in format electronic nu mai tarziu de termenul mentionat pe prima pagina a anuntului apelului, prin sistemul electronic de depunere.

Depunerea propunerii finale (pasul 2)

Daca vor fi selectati dupa prima etapa, candidatii vor fi invitati sa prezinte o propunere completa. Se vor acorda cel putin 6 saptamani, pentru pregatirea propunerii complete. Termenul de depunere se va comunica in invitatia de a prezenta propunere completa. Procedura este similara cu prezentarea propunerii scurte, cu exceptia urmatoarelor puncte:

  • lungimea maxima a propuneri complete este de 30 de pagini (stabilita prin formularul aplicatiei) ;
  • propunerea completa este de asteptat sa fie în concordanta cu pre-propunerea. Orice modificare a planurilor descrise în pre-propunere ar trebui sa fie explicate si justificate. În cazul în care modificarile respective implica o modificare a compozitiei consortiului, aplicantii sunt sfatuiti sa contacteze responsabili nationali din tarile în cauza, precum si Secretariatul Comun al apelului nainte de depunerea pentru a verifica eligibilitatea. Propunerea de parteneriat Flagship poate fi actualizata în aceasta etapa.

Termenul limita pentru depunerea pre-propunerilor de proiecte va fi 14 martie 2017, ora 17, CET.

Durata:

Proiectele pot fi finantate pe o perioada de 36 de luni, functie de reglementarile individuale ale organizatiilor de finantare.

Pentru mai multe informatii legate de tematici, criterii de eligibilitate si depunerea propunerilor in cadrul apelului transnational comun (JTC) puteti sa consultati: Call Announcement https://www.flagera.eu/flag-era-calls/jtc-2017/

Cei interesati pentru formarea de consortii pot cauta parteneri in platforma dedicata: Partner Search Tool.

Criteriile de eligibilitate nationale sunt disponibile aici.

Aplicantii sunt rugati sa consulte pachetul de informatii pentru proiecte tip ERA-NET Cofund

Persoana de contact:

Domnica COTET
e-mail: [email protected]
tel: +4 021 30 23 880

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Website
Ghidul solicitantului
Website FLAG-ERA

Finantator: Uniunea Europeana
Sursa: uefiscdi.gov.ro

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top