Apicultorii vor primi un ajutor de minimis de 15 lei pe familia de albine, suma urmand sa acopere o parte pierderile de productie inregistrate in acest an din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, a declarat, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea, la Targul National al Mierii.
„Acest ajutor de minimis de 15 lei pe familia de albine promis de Ministerul Agriculturii ne va ajuta sa ne putem pastra numarul de familii de albine si pentru a le putea hrani deoarece am fost afectati la principalele culesuri, la rapita, salcam si floarea soarelui. Avem promisiunea ca saptamana viitoare va iesi o Hotarare de Guvern privind ajutorul de 15 lei pe familia de albine, in conditiile in care noi am cheltuit anul acesta in jur de 250 de lei pe familie. E un lucru intelept ca ministerul a gasit intelegerea de a ne spijini, chiar daca nu ne putem acoperi cheltuielile pe care le-am facut, este un semnal ca apicultura este recunoscuta si avem un sprijin din partea statului roman”, a spus Fetea.
Acesta a precizat ca in 2016 costurile pentru sustinerea unei familii de albine au crescut cu 50 — 60 de lei pentru acordarea suplimentelor de hrana.
„Din calculele noastre, in fiecare an noi cheltuim in medie pe o familie de albine in jur de 200 de lei, si aici intra schimbul ramelor, matcilor, fagurelui, tratamente si nu vorbim de munca noastra pe care nu o cuantificam niciodata. In schimb, anul acesta am cheltuit 250 de lei, chiar 260 de lei, in medie. Aceste sume in plus au aparut in conditiile in care am fost obligati sa dam hrana albinelor, siropuri, dar din pacate nu recuperam prin productia realizata decat 40-45%. Primim acesti 15 lei si asta inseamna ca mai recuperam pana la 50 — 55%. Din pacate noi depindem mult de natura, pentru ca albina nu poate sa iasa la zbor pe vant, pe frig si ploaie si sa mai faca si productie. Din ceea ce am observat, totul se intampla ciclic: din trei ani avem unul bun sau bunicel si doi nu din punct de vedere al productiei„, a explicat seful ACA.
ACA este cea mai reprezentativa asociatie profesionala la nivel national cu 21.000 de apicultori inregistrati in 2015, in timp ce Romania numara la nivel national in jur de 35 — 37.000 de apicultori si in jur de 300 de forme asociative.
„E bine ca exista mai multe forme asociative in sector, dar ar trebui sa tinem mult mai aproape pentru ca atunci cand mergem la minister vorbim fiecare pe limba lui si nu ajungem la nicio o concluzie. Din pacate, noi formele asociative nu am putut fi niciodata de comun acord pentru a sustine un punct comun de vedere, doar in binele apiculturii, nu in al unei asociatii„, a mai spus Fetea.
Bucurestenii sunt asteptati in acest weekend la editia de toamna a Targului National al Mierii, eveniment organizat de Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania (ACA) pe platforma apicola Baneasa.
Cei peste 100 de expozanti vor fi prezenti cu miere, produse apicole obtinute direct din stupina precum si cu suplimente nutritive, medicamente, cosmetice etc. Organizatorii sustin ca preturile sunt similarea cu cele din editia de primavara din acest an dar si fata de cea din toamna anului trecut.
Romania produce, in medie, 22.000 de tone de miere anual, clasandu-se pe locul patru in Europa, si detine un efectiv de 1,47 milioane de familii de albine.
ACA este o asociatie infiintata in 1958, singura cu acoperire nationala, care are 40 de filiale judetene si societati comerciale de desfacere pentru aprovizionarea apicultorilor cu toate echipamentele si materialul genetic necesar.
Sursa: Agerpres