O sinteza privitoare la strategiile de promovare si utilizare a fondurilor europene

 

Sub semnatura Prof. Alina Bargaoanu, a aparut intr-un volum special o prima sinteza privitoare la strategiile de promovare si utilizare a fondurilor europene (ianuarie 2009, editura Tritonic, colectia “Comunicare Media”), sub titlul “Fonduri Europene”.
Pe parcursul a 250 de pagini, autoarea reuseste in chip foarte graitor sa prezinte motivele pentru care pana acum au fost cheltuiti atat de putini bani din fondurile UE si, implicit, depuse atat de putine proiecte eligibile si viabile. In esenta, cartea pledeaza dintr-o perspectiva comparativa pentru o revedere a carentelor profunde ale intregului sistem in care a fost conceputa pana acum accesarea acestor finantari.

De un interes aparte sunt demonstratiile foarte complete cu privire la lipsa culturii managementului de proiect si a culturii parteneriatului pe care programele operationale gandite de Bruxelles nu le pot nici suplini, nici lichida de la sine.

Totodata, autoarea, care nu este doar un profesor, ci si un practician, nu atribuie responsabilitatile acestui partial insucces de pana acum doar autoritatilor, ci si lipsei de incredere, de viziune si de curaj a potentialilor beneficiari.

In acest sens, volumul evidentiaza faptul ca un proiect finantabil prin Instrumentele Structurale (fonduri UE) “nu schimba in nici un caz metodele de managementul proiectelor si nici ceea ce presupune acest proces”.

Demersul Alinei Bargaoanu are si o dimensiune pozitiva pentru ca scoate in relief superioritatea neta a avantajelor accesarii acestor fonduri in detrimentul lipsei de interes sau defetismului referitor la utilizarea acestor oportunitati financiare exceptionale.

Cu toate acestea, efectuand o analiza a campaniilor de promovare a unor programe cu finantare UE, volumul subliniaza ca pana in prezent au fost tiparite foarte putine brosuri cu caracter explicativ, iar acestea se limiteaza la prezentari tehnice mai degraba abstracte, care nu izbutesc sa declanseze un necesar “proces de auto-persuasiune” sau de catalizare a motivarii beneficiarilor si detinatorilor de interese.

In ansamblu, volumul este un indemn la o gandire mult mai apasat proiectiva, la multiplicarea resurselor de co-finantare si la exploatarea inteligenta a tuturor energiilor viabile ale consultantei, apta intr-adevar sa faca fata acestei imense provocari in Romania.

Sursa: Eurolink

Alina Bargaoanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.