Regandirea Dunarii – la start, prin mari proiecte cu bani europeni

 

Pregatirile pentru definitivarea si votarea – la Consiliul UE din iunie, sub Presedintia Ungariei – a unui plan extrem de complex pentru relansarea intregii zone danubiene au intrat in linie dreapta.
Se declanseaza procesul decizional al noii Strategii a Regiunii Dunarii

Gratie calitatii sale de coordonatoare a Salonului Regional „Noi Finantari pentru Inovare Sociala si Economica la Marea Neagra – Dunare„, cu ocazia Zilei Maritime UE (19-20 mai 2011), Fundatia EUROLINK-Casa Europei a fost cooptata de Coordonatorul National sa ia parte la constitutuirea Forumului National pentru Implementarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii.

Acesta este prezidat personal de Ministrul Afacerilor Externe si are o structura extrem de laborioasa si cuprinzatoare: o matrice centrala administrativa dotata cu un Grup de Lucru Interministerial, un Consiliu National Consultativ, un Birou Executiv care coordoneaza grupurile de actiune formate pe domenii diverse. In interactiune cu acest Birou Executiv sunt nu numai grupurile lucru, ci si retelele specializate academice, de afaceri si ONG.

Romania are in sarcina trei mari domenii prioritare: turism si cultura (impreuna cu competitoarea sa directa in materie, Bulgaria), managementul riscurilor de mediu (impreuna cu Ungaria, eternul vecin „problematic”) si navigatia pe apele interioare (impreuna cu Austria, foarte interesata sa ajunga mai usor pana in Delta si la Marea Neagra). Coordonarea generala, de tip supra-sectorial ii revine unei directii speciale din MAE, sub girului Dlui Dr. Viorel ARDELEANU, reputat expert roman care a orchestrat intregul proces de agregare al complicatei constructii institutionale de pana acum.

In pofida unei sedinte de guvern care s-a desfasurat la concurenta cu Forumul de la Palatul Parlamentului, la reuniunea de constituire au participat numeroase figuri politice marcante, atat din tara, cat si din strainatate, cum ar fi chiar fostul Coordonator al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-est, Prof. Erhard BUSEK, ex-vicecancelar federal al Austriei sau Presedintele Consiliului Regiunilor si Oraselor Danubiene, Dl Peter LANGER. Din partea mediului de afaceri, a fost prezent si reprezentantul Asociatiei Camerelor de Comert Dunarene, fostul ministru PNTCD Sorin DUMITRIU.

Ce se finanteaza, cum se finanteaza

In urma discutiilor, s-a detasat clar ideea ca va fi necesar un lobby foarte intens pentru ca macar cateva dintre proiectele prioritare mari sa ajunga sa fie finantate pe termen scurt, mai cu seama in ideea de a conforta Comisia Europeana ca noua mare regiune (care cuprinde si state ne-membre UE) are, intr-adevar, capacitatea si responsabilitatea de a gestiona asemenea fonduri. In esenta, se prevede utilizarea a trei tipuri mari de linii de finantare: alocarile prealabile din diversele fonduri UE deja active, mai ales la nivel trans-frontalier; reorientarea unor finantari in curs printr-o calibrare care sa tina cont, totusi, de rigorile legale si financiare precedente Strategiei; coroborarea si modificarea anumitor regulamente, inclusiv aparitia unora noi, care sa orienteze fondurile pentru viitorul exercitiu bugetar, care incepe din anul 2014.

Din acelasi unghi al intrunirii finantarilor necesare, fostul Comisar European, Dl Leonard ORBAN a avut, de aceasta data, o interventie foarte substantiala. El a catalogat adoptarea noii Strategii drept „cea mai importanta initiativa a Romaniei, in calitatea sa de Stat Membru”. De asemenea, s-a aratat in favoarea operationalizarii unui numar strict limitat de proiecte, de mare impact, in prima faza, indeosebi de tip cultural, ce se pot realiza foarte repede.

Pe de alta parte, actualul consilier prezidential ORBAN a criticat ritmul extrem de lent in care se desfasoara absorbtia actualelor fonduri UE (structurale si de coeziune), datorata „unor dificultati sistemice”. Ca o contrabalansare la aceste concluzii, acesta a anuntat in premiera ca, in aceasta etapa, are loc un dialog intensificat intre Guvern si Comisia Europeana pentru a aduce niste corectii / imbunatatiri structurale sistemului de gestiune al banilor europeni in Romania, ca si in Bulgaria. Doar asemenea masuri ar salva de la non-absorbtie numeroase linii si ar redobandi Romaniei credibilitatea de care are nevoie pe viitor pentru a atrage alti bani pe viitor.

La lucrari, a participat si o importanta fundatie bavareza, denumita STEINBEIS, care a prezentat drept studiu de caz proiectele in zona transferului de inovare tehnologica, sociala si economica pe care aceasta le sustine si are de gand sa le promoveze.

De acum, ramane de vazut daca administratiile si politicienii tarilor din zona, inclusiv Romania, se vor putea ridica la inaltimea misiunii de-a dreptul spectaculoase pe care o au, pentru a-i (re)da regiunii danubiene prosperitatea, mediul curat, solidaritatile si toleranta sociala si inter-etnica de care are atata nevoie. Marea reuniune pe care EUROLINK urmeaza sa o desfasoare in luna mai sub auspiciile Comisiei Europene si al Patronajul Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre -OCEMN (pentru detalii ale agendei a se vedea www.HouseofEurope.ro), a carei presedintie este detinuta de tara noastra, va avea darul sa clarifice urmatorii pasi de facut, tacticile de abordat de catre mediul de afaceri, pistele si prioritatile pe care investitiile autohtone au sanse, cu adevarat, sa se inscrie.

EUROLINK-House of Europe

Sursa: Fundatia EUROLINK-House of Europe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top