Despre japonezi…

 

Mai mici de statura, ochi oblici, inventatorii calitatii si eficientei, cei care, ca si popor, se regasesc poate cel mai puternic in munca pe care o fac. Citeam zilele trecute un articol despre japonezi. Cum unii se plang ca oameni foarte calificati se lasa pierduti, oarecum inevitabil din cauza crizei, in slujbe cu mult sub nivelul lor de calificare.
Si atunci mi-a venit o idee. Sa facem schimb. Romania e plina de oameni incapabili, in slujbe cu mult peste nivelul lor de pregatire…ce mai?!…unii chiar iau cuvantul in Parlamentul Europei, citind stangaci discursuri scrise de zelosi consilieri. Altii se bat cu pumnii in piept ca au in vedere doar binele poporului pe care il conduc.

Romania e plina de cultul nepotismului, al favorurilor si al periatului de scame invizibile, toate ridicate in prezent la nivel de arta. Romania e… ei bine… nu e Japonia. Evident. Si atunci, poate un schimb de genul…da-ti-ne desteptii vostri iar noi va dam ce putem… ar fi poate de preferat pentru ambele parti. Ei scapa de munci sub nivelul lor, noi scapam de “muncitori” sub nivelul slujbelor pe care le ocupa.

Legea schimbului echivalent… nu poti castiga daca cineva nu pierde ceva de o importanta egala. Noi pierdem din incapabili si poate ajungem sa apreciem mai mult munca pe care o prestam. Noi pierdem din nepoti, scame invizibile si avantaje pe ochi frumosi. Japonezii… ei castiga oameni care vor fi nevoiti sa aprecieze munca, ei castiga experienta unui schimb cultural de exceptie – pot invata plansul de mila si “hai sa treaca 8 ore sa ma car acasa”.

Nu sunt fatalist. Sau cel putin nu cred ca sunt… dar ma deranjeaza indolenta. E criza… si ridicam mioritic din umeri. E criza… si in loc sa cautam solutii, taiem la sange sa mai ducem speranta de pe o zi pe alta. E criza… de incredere, de actiune, de a face si altceva decat a astepta o schimbare salvatoare venita de la altii. In Romania, e poate criza… de japonezi.

Doru Lupeanu (Consultant, Fix Up Marketing)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.