Romania ca o telenovela

 

Personaje avem suficiente, buni, rai, urati, frumosi, dusmani si prieteni. Avem banii si iubirea de bani. Totul intr-o reteta perfect romaneasca a unei telenovele ce parca isi deruleaza mai ceva ca “Dallas-ul” episoadele. Cade Guvernul, vine Guvernul! Aceiasi actori slabi, aceleasi replici rasuflate repetate la nesfarsit. Aceleasi promisiuni fluturate, aceleasi promisiuni incalcate.
Nenumaratii „Don Marco” sau „Don Juan” autohtoni continua lupta pentru „sclava” Romania sau, mai prozaic, lupta pentru ciolan. Mai marii nostri latifundiari viseaza pozitia celui care are ultima replica si ramane cu fata. Etica, moralitatea, intoarcerea ochilor catre problemele reale ale unei economii in degringolada nu-si mai au sensul. Totul e lupta pentru ciolan. Ce nu realizeaza acesti actori, din pacate, e ca acest ciolan e tot mai ros.

Lupta dintre familiile de interese telenovelistice din politica romana e un motiv in plus de prelungire a crizei economice. Lipsa unei stabilitati politice transfera starea de neliniste si inactivitate inspre sferele economice.

Leul are sanse sa-si piarda din vigoare, in conditiile in care achizitiile de valute straine (preponderent euro) vor fi refugii de economisire viabile. In plus declaratiile hazardate ale politicienilor pun si mai multa presiune pe Leu, chiar si in conditiile in care piata „libera” din Romania e tinuta, din fericire, inca, in frau de catre BNR.

Lipsa eroului salvator sau a personajelor pozitive care macar spun lucruri frumoase e o lipsa a stabilitatii politice ce nu aduce perspective favorabile pe termen mediu si sperie investitorii. Sintagma „noi nu ne vindem fata (tara)” chiar nu-si mai are rostul intr-o economie europeana si, chiar daca si-ar mai gasi sustinatori, o astfel de sintagma ar fi sinucigasa.

Romania zilelor de azi este vazuta din pacate ca si o piata influentata masiv de politic, in timp ce o piata libera ar trebui sa functioneze indiferent de succesiunea guvernelor sau de tensiunile inerente dintre partide.

Si, astfel, va mai trece poate mult timp pana cand interesul national va fi pus mai presus decat interesul personal. Iar pana atunci, vom continua sa asistam la o telenovela jucata si rejucata fortat, fara bis-uri de la spectatori si fara actori fenomenali sau happy-end-uri siropoase.

Doru Lupeanu (Consultant, Fix Up Marketing)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top