Despre fonduri europene

Deoarece se tot discută despre ieşirea din criză şi despre faptul s-ar mari semnificativ nivelul de trai al românilor dacă s-ar creşte absorbția de fonduri europene, este interesant să aruncăm şi o privire asupra acestora.

Recent a fost înființat Ministerul Afacerilor Europene, minister condus de Leonard Orban. Abreviat MAEur, este organul de specialitate al administrației publice centrale, în subordinea Guvernului României, prin care este gestionată absorbția fondurilor europene venite din partea Uniunii Europene. România este de departe ultima pe lista absorbției fondurilor europene, cu o rata de 3,5% (conform unui reprezentat al CE) şi undeva printre ultimele ţări pe lista cu o rată de ~15% conform unui anume şef de stat. Adevărul despre rata de absorbție reală (facturi decontate din fonduri UE) este undeva la mijloc, sau mai bine zis – la coadă, la coada clasamentului.

România are la dispoziție fonduri ce pot fi accesate prin următoarele Programe Operaționale (PO), în cadrul Obiectivului „Convergență”:

1. Programul Operațional Sectorial  Creşterea Competitivităţii Economice

2. Programul Operațional Sectorial Transport

3. Programul Operațional Sectorial Mediu

4. Programul Operațional Regional

5. Programul Operațional Dezvoltarea Capacităţii Administrative 

6. Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane

7. Programul Operaţional Asistenţă Tehnică

Mai există şi alte fonduri şi programe disponibile României pentru dezvoltare. Programele Operaționale (PO) sunt documentele prin care se realizează implementarea acțiunilor strategice prevăzute în CSNR şi implicit accesarea efectivă a Instrumentelor Structurale.

Din fondurile structurale puteți beneficia de fonduri pentru dezvoltarea firmei, după ce aveți minim un an de activitate. Mai precis, întreprinderea trebuie să fi depus bilanț contabil pentru minim un an fiscal şi să fi avut profit.

Este bine de știut ca fondurile europene sunt disponibile doar pentru co-finanțarea investițiilor. Cu alte cuvinte este nevoie să investiți şi fonduri proprii. In proiecte, se solicita precizarea sursei de co-finanțare. Fondurile proprii de care aveți nevoie pot varia între 10 şi 60% din costul investiției, în funcție de domeniul de intervenție şi de regiune. Oricum, principiul este ca trebuie să dispuneți de fonduri pentru cofinanțarea proiectului.
Aceasta pentru ca după semnarea unui contract de finanțare trebuie să demarați proiectul şi să faceti primele plăți din fonduri proprii, abia apoi înaintați cerere de rambursare pentru facturile respective (conform procedurii precizate de Autoritatea de Management respectiva). Vă va fi rambursat procentul aferent co-finanțării din fonduri nerambursabile, procent stabilit prin contractul de finanțare. În continuare este bine de ştiu din start că
pentru fondurile structurale şi de coeziune, persoanele fizice nu sunt eligibile ca solicitanți de finanțare iar TVA-ul este o cheltuială neeligibilă, astfel trebuie calculată valoarea proiectului + TVA, acesta fiind suportat de beneficiar din surse proprii, ne mai primind rambursare pentru cheltuiala făcută cu acesta, eventual având parte doar de unele deductibilități în anumite cazuri. Chiar dacă toate proiectele accepte şi decontate pleacă din start cu ideea de ajutor/creştere şi dezvoltare a beneficiarului, este posibil ca un proiect să fie prea mare şi prea greu de gestionat de către beneficiar ducând la o pierdere a controlului.  Proiectele trebuie să fie potrivite cazului şi situației beneficiarului,  în care sunt derulate.

În cazul în care doriți să realizați un proiect cu finanțare europeană trebuie să aveți o viziune de ansamblu asupra proiectului pe care doriți să-l realizați iar ca să vă faceți o idee concretă şi să puteți începe, citiți bine ghidurile de finanțare disponibile şi verificați criteriile de eligibilitate,  trebuie să aveți un buget la dispoziție (surse proprii de finanțare) deoarece cheltuielile realizate sunt decontate ulterior şi nu de la începutul proiectului. Puteți să apelați la o firmă de consultanță care să vă ajute. Dacă realizați proiectul singur, de avut în vedere este faptul că cea mai importantă sarcină este realizarea cererii de finanțare. Conceptul care stă la baza acestei abordări este acela că prin fragmentarea procesului în etape mici se simplifică rezolvarea sarcinii. Dar atenție: NU pierdeți din vedere imaginea de ansamblu!

Trebuie să vă interesați, de la început, dacă apelul pentru depunere este deschis pentru operațiunea în care doriți să vă încadrați. În unele cazuri bugetul a fost deja epuizat, în alte cazuri se închide luna aceasta (12.2011) posibilitatea de depunere a proiectelor sau urmează să se dea drumul la depunerea proiectelor anul ce urmează.

(va urma)

Ionel Timișan.

About Ionel Timisan

Nascut in 1987, Ionel Timisan se descrie ca fiiind atent, meticulos, deschis spre nou si cu multa rabdare. Este absolvent al specializarii de “Inginerie Economica in domeniul Mecanic”, cu experienta profesionala in domeniul comertului, asigurari si IT dar si un obisnuit al activitatilor de voluntariat organizate in comunitatea locala. Debutand la varsta de 18 ani si fiind la inceput de evolutie profesionala, abordeaza activitatile desfasurate intr-o maniera tanara si cu un aer modern, participand activ la obiectivele intreprinse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.