Prioritatea „zero” in acest moment este atingerea unui grad ridicat de absorbtie a fondurilor europene – Interviu cu Marilena Bogheanu, Directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Sud – Vest Oltenia

 

Se stie ca oltenii sunt, din fire, oameni iuti. Poate tocmai de aceea si ambitiile celor de la Agentia de Dezvoltare Regionala din zona sunt atat de mari. Oltenia este considerata a fi una dintre regiunile mai putin dezvoltate ale Romaniei: produsul intern brut regional este cu 9% sub media nationala, valoarea ratei somajului fiind pe locul doi. Asta nu ii impiedica insa pe olteni sa fie printre primii la accesarea fondurilor structurale. ADR Oltenia se gandeste in primul rand la nevoile regiunii si se bazeaza pe potentialul diversificat al acesteia.
euROpeanul: Care sunt liniile generale de dezvoltare in zona?

Marilena Bogheanu: Una din liniile generale de dezvoltare a regiunii o constituie construirea celor doua axe prioritare de transport (formate din coridorul rutier IV si coridorul VII – fluviul Dunarea) care vor traversa regiunea. Se va mari astfel gradul de accesibilitate al regiunii, ceea ce va duce la atragerea de investitii si, implicit, la o mai buna mobilitate a fortei de munca. Nu in ultimul rand, derularea proiectelor va implica utilizarea resurselor umane proprii regiunii.

Dupa constructia podului Calafat-Vidin peste Dunare, se asteapta ca orasul Calafat sa indeplineasca conditiile pentru a deveni Zona Libera: un punct cheie in traficul international rutier, feroviar si fluvial.

O alta linie generala de dezvoltare o reprezinta turismul. Sa nu uitam ca Oltenia are un mare si diversificat potential turistic, de la turismul montan pana la turismul religios si ecoturism. Regiunea noastra are peste 200.000 de hectare de arii protejate. De asemenea, spatiul rural ofera o ospitalitate veritabila bazata pe un mediu nepoluat, calitatea vinului, gastronomia si vestitele traditii folclorice ale Olteniei.

Tot la dezvoltare regionala trebuie amintit imensul potential agricol al regiunii, Oltenia avand 12,3% din intreg terenul agricol al Romaniei, de altfel, un teren de foarte buna calitate. Ca sa nu mai vorbim de resursele hidroenergetice si termoelectrice, regiunea noastra fiind cel mai important producator de energie din tara. Tot acest potential trebuie valorificat.

euROpeanul: Cum se desfasoara relatia ADR cu administratie locala?

Marilena Bogheanu: Intre Agentia de Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia si celelalte institutii publice ale statului exista doar relatii de colaborare pe criterii strict administrative. Dupa ce am facut aceasta delimitare, putem spune ca agentia noastra are relatii bune cu tot ceea ce inseamna institutiile primarului si cele ale consiliilor judetene din regiune.

Agentia de Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia este o institutie independenta din punct de vedere politic, calitate asigurata si de tehnocratii si profesionistii care lucreaza aici.

Relatiile institutionale dintre ADR Sud-Vest Oltenia si administratia publica locala se fundamenteaza, in mod special, pe comunicarea informatiilor necesare care sa asigure succesul procesului de absorbtie al fondurilor europene. Aici trebuie sa completez ca informatia furnizata de agentia noastra nu are culoare politica. Orice primar sau presedinte de consiliu judetean, indiferent de partidul din care face parte, are acces liber si neconditionat la aceste informatii.

euROpeanul: Ce actiuni de promovare aveti in randul potentialilor aplicanti?

Marilena Bogheanu: Agentia noastra a desfasurat si desfasoara in continuare activitati specifice managementului la nivel de program. Ele constau in actiuni de lansare si promovare a schemelor de finantare, selectie si evaluare a propunerilor depuse in cadrul licitatiilor, contractarea, monitorizarea si evaluarea implementarii proiectelor.

Actiunile de informare si publicitate desfasurate in cadrul fiecarei scheme de finantare au avut si au ca obiectiv principal asigurarea unei rate ridicate de absorbtie a fondurilor europene. Pe de alta parte, intrucat Manualul de identitate vizuala reprezinta o anexa a contractelor de finantare in cadrul programelor finantate de Uniunea Europeana, beneficiarii acestor fonduri au fost instruiti si sustinuti in activitatile de promovare a proiectelor in conformitate cu prevederile acestuia.

Agentia noastra a organizat seminarii si grupuri de lucru avand ca obiectiv diseminarea documentului consultativ al Programului Operational Regional, precum si informarea si instruirea autoritatilor locale si a altor entitati din fiecare judet al regiunii, in calitate de potentiali beneficiari ai programului.

Avand in vedere experinta anterioara, in ceea ce priveste potentialii beneficiari, urmatoarele canale de comunicare si-au dovedit eficienta: comunicarea electronica, respectiv site-ul institutiei, www.adroltenia.ro, si comunicarea directa prin conferinte regionale, sesiunile de informare/caravane, birouri de informare (helpdesk).

euROpeanul: Ce politici de cadre si personal aveti? Instruire, perfectionare?

Marilena Bogheanu: Cel mai important capital al agentiei noastre este cel uman, oamenii care dau dovada de spirit de initiativa, talent, inteligenta si creativitate. Sunt convinsa ca succesul nostru depinde de calitatea angajatilor. Dezvoltarea personalului din cadrul agentiei Oltenia este un proces continuu pentru toti angajatii si necesita organizare pentru a se asigura cea mai buna utilizare a resurselor disponibile. Aceasta consta in principal in analiza necesitatilor de instruire si dezvoltare si in pregatirea si implementarea Planului Anual de Instruire si Dezvoltare.

Pregatirea acestui plan presupune colectarea si analizarea datelor referitoare la necesitatile de instruire si dezvoltare la nivel organizational prin intermediul procesului de planificare a personalului; la nivel de echipa, de la compartimente/departamente, si la nivel de angajat.

Prioritizarea necesitatilor identificate este strans legata de actualele si viitoarele noastre obiective. Activitatile propuse nu vor fi doar cursuri de instruire, acestea pot acoperi si activitati de dezvoltare cum ar fi instruirea la locul de munca, ateliere interne, intalniri si actiuni ale echipei si autodezvoltare personala. Grupurile tinta sunt, de asemenea, identificate, putand cuprinde si angajati din alte institutii ce coopereaza cu noi.

euROpeanul: Care sunt prioritatile pentru „a doua zi”?

Marilena Bogheanu: Prioritatea noastra „zero” in acest moment este atingerea unui grad ridicat de absorbtie a fondurilor europene alocate prin Programul Operational Regional. Putem spune ca Regiunea Sud-Vest Oltenia s-a aflat intre regiunile cu cel mai mare grad de absorbtie a fondurilor de preaderare.

Implementarea Programului Operational Regional va contribui la dezvoltarea echilibrata si durabila a regiunii noastre, in complementaritate cu celelalte Programe Operationale Sectoriale.

Fondurile alocate regiunii, peste 600 de milioane de euro, sunt destinate sprijinirii dezvoltarii turismului, a mediului de afaceri, a infrastructurii sociale si, nu in ultimul rand, a infrastructurii de transport, toate acestea conducand la cresterea calitatii vietii si a atractivitatii regionale din punct de vedere investitional.

Putem afirma ca atat Agentia de Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia, cat si potentialii beneficiari ai Programului Operational Regional, care sunt in cea mai mare masura autoritati ale administratiei publice locale, au ca prioritate crearea premiselor utilizarii eficiente si, implicit, a unui grad cat mai mare de absorbtie a fondurilor europene.

De asemenea, noi ne-am propus sa folosim eficient oportunitatile de atragere a fondurilor de investitii, prin activitatea de promovare a Regiunii Sud-Vest Oltenia ca destinatie atractiva pentru investitori, in parteneriat cu alte institutii implicate in dezvoltarea regiunii. in acest sens, noi am initiat un proiect, ce are ca scop crearea unui cadru partenerial la nivelul Regiunii Sud-Vest Oltenia.

Se doreste un plan de actiuni care sa vizeze cresterea semnificativa a volumului investitional prin asigurarea unui climat de natura a incuraja si atrage investitorii in regiunea noastra. Consideram ca este momentul oportun pentru dezvoltarea acestei structuri parteneriale, deoarece,conform principiilor de functionare a pietei unice, si regiunile din Romania se afla intr-o competitie deschisa.

Sursa: EuROpeanul

Ana Maria Sandu (Redactor EuROpeanul , Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top