Asociatia Ad Astra semnaleaza “situatia dramatica” a cercetatorilor romani care acceseaza granturi

biblioteca.jpg

bibliotecaUn comunicat remis de Asociatia Ad Astra semnaleaza “situatia dramatica” a cercetatorilor romani care sunt membri in granturi finantate prin programele Resurse Umane, Idei si Parteneriate, aflate in derulare incepand cu anul 2010 precum si a celor propuse pentru finantare in urma competitiei din 2012.

Conform calendarului competitiei din 2012, publicarea listei finale cu proiecte propuse pentru finantare trebuia sa se faca pe 19 septembrie 2012.

La data de 7 decembrie 2012, cu o intarziere de aproape 3 luni, Consiliul National al Cercetarii stiintifice (CNCS) a semnat lista de proiecte propuse pentru finantare.

Cu toate acestea, nici pana acum nu s-a inceput finantarea acestor proiecte de catre Unitatea Executiva pentru Finantarea invatamantului Superior, a Cercetarii si Dezvoltarii (UEFISCDI), Agentia Nationala pentru Cercetare stiintifica (ANCS) si Ministerul Educatiei Nationale.

De asemenea, finantarea granturilor demarate in perioada 2010 – 2012 este blocata de la inceputul anului 2013.

Din pricina acestor intarzieri, cercetatori romani de mare valoare isi vad proiectele zadarnicite si sunt nevoiti sa renunte la activitatea de cercetare.

Unii au revenit in tara bazandu-se pe asemenea finantari si acum sunt constransi sa abandoneze sistemul romanesc si sa plece iar din tara.

Nu mai putin grava este situatia doctoranzilor angajati exclusiv pe aceste granturi si care nu-si pot primi salariile in lipsa prelungirii contractelor de finantare.

In finalul comunicatului, Asociatia Ad Astra solicita oficialilor din autoritatile de management deblocarea imediata a finantarii pentru aceste proiecte.

Sursa: Asociatia Ad Astra

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.