Aura Raducu: Am fi avut rata de absorbtie 90-95%, dar proiectele nationale nu respecta toate regulile

rata-absorbtie-corina-cretu.jpg

bani_luatiRomania ar fi putut avea o rata de absorbtie a fondurilor europene de 90-95% pentru exercitiul financiar 2007-2013, prin includerea unor proiecte finantate de la bugetul de stat, dar acestea nu respecta anumite reguli, a spus ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu.

“Am fi putut sa facem mai mult, aveam unele solutii. Am putea include proiecte nationale, fiantate de le bugetul de stat. Acestea ar putea sa intre pe alocarea de fonduri 2007-2013. Am analizat un numar foarte mare de proiecte, iar cele la nivel national nu respecta anumite reguli şi s-a putut selecta un numar mic de proiecte”, a spus Aura Raducu, joi, intr-o conferinta de presa.

Ministrul a explicat ca, in urma unei analize facuta cu Ministerul Finantelor, Ministerul Fondurilor Europene a ajuns la concluzia ca rata de absorbtie de 78,74% este “o rata moderata”, care ar fi putut fi mai mare prin schimbarea finantarii unor proiecte nationale, finantate de la bugetul de stat, insa doar un numar mic de proiecte intrunesc conditiile pentru primi finantare europeana.

Aura Raducu a mai spus ca cele mai multe proiecte nationale nu respecta regulile in ceea ce priveşte achizitiile publice, acordurile de mediu şi autorizatiile de constructie şi ca rata de absorbtie ar putea ajunge la 90-95% daca s-ar respecta aceste reguli in proiectele finantate de la bugetul de stat.

De asemenea, ministrul a mai spus ca inca se mai analizeaza proiecte, termenul pana cand proiectele nationale pot fi finantate din fonduri europene expira la sfarşitul lunii martie.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.