Zeci de controverse si scandaluri despre Romania ca Stat de Drept. Unele se afla pe rol la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, altele inca mai baltesc prin instantele din Romania in asteptarea unei decizii definitive. Cele mai multe insa intra in lada renuntarilor. Tarile Schengen „renunta” temporar sa ne introduca in club … etc. Fie din lipsa de resurse, fie ca rabdarea a ajuns la capatul puterilor, fie ca devine evident ca este mai bine in alta parte, indivizi si firme renunta sa mai astepte ca Romania sa functioneze consecvent ca un stat cu constitutie si justitie. O Doamna Invatatoare care a facut greva foamei pentru ca legea sa fie respectata si cativa Ofiteri de rang inalt care au murit alergand dupa acte ca sa dovedeasca guvernului actual ca si-au facut datoria cu sarg si zi de zi, nu a fost suficient sa-i convinga nici macar pe membrii guvernului ca Romania trebuie sa functioneze constitutional zi de zi si ceas de ceas. Cu atat mai putin gesturile si dezbaterile i-au convins pe strainii care au investit sa mai ramana, … ori pe cei care se hotarasera sa investeasca sa o si faca. Toti suntem de acord ca energia este o componenta strategica, ca independenta energetica asigura inclusiv stabilitatea cursului de schimb si ca orice crestere a pretului la energie se regaseste in orice produs, serviciu ori lucrare. Toti stim ca investitiile in energie contribuie inclusiv la cotatii superioare pentru o tara. Poate ca stiu si guvernantii acest lucru insa acum e degeaba si oricum prea tarziu. RWE, Iberdrola, CEZ si GDF Suez au anuntat deja retragerea din investitia in complexul energetic de la Cernavoda. O investitie de 4 miliarde de Euro. O prima pierdere a acestor retrageri … aproape 800 milioane de euro TVA. O a doua pierdere … locurile de munca ce s-ar fi creat si taxele si impozitele pe venituri. Daca am considera ca la 1.000.000 de euro investitie s-ar fi creat un loc de munca asta inseamna ca am pierdut 4.000 de locuri de munca in cateva secunde de decizie. Insa in asltfel de investitii media este de 1 loc de munca la 450.000 euro investiti: asta inseamna ca in fapt am pierdut cam 8.888 de locuri de munca. Colateral: vom avea energie mai putina si mai scumpa si pana si fabricile de confectii care lucreaza cu masini de cusut electrice o sa se mute unde e „curentul” mai ieftin.
Cu o experesie romaneasca bine cunoscuta, scandalul cu taierea pensiilor militarilor, pe langa faptul ca este o rusine nationala se incadreaza in cele de genul „mai mare daraua decat ocaua”. Totusi aceasta actiune concertata a Guvernului Boc fata de una din cele mai onorabile clase sociale ale natiunii a jucat rol de indicator pentru multi care mai sperau ca Romania poate functiona cu conducerile institutiilor de azi ca un stat de drept si constitutional. Iar indicatorul a aratat: NU. Ca urmare Romania a inregistrat in ultimele luni un exod de investitori si o hemoragie de bani privati, majoritatea firmelor straine cumparand masiv valuta. Ordinele mari de cumparare de valuta ale strainilor au dus moneda nationala la o stare de presiune care n-a putut fi depresurizata decat prin stocarea si punera la dispozitia BNR a banilor de la FMI. Plus ordinele de cumparare de valuta ale societatilor importatoare care vor sa se protejeze impotriva deprecierii leului.
Cum sa mai dregi toata situatia asta??? Pai tot cu o expresie neaosa de pe la noi care zice: „na-ti-o franta ca ti-am dres-o! Adica: La ceas de seara, la cumparaturi in suprmarket, singur singurel, dupa ce a avut grija sa anunte Realitatea TV ca o sa fie pe acolo, Domnul Presedinte Basescu pune in actiune tehnica Offside. Contrar tuturor declaratiilor Guvernului … ca se continua aplicarea legii si se recalculeaza cu sarg si devotament, … contrar declaratiilor politice facute pe la dezbateri cu ceva zile inainte de Domnul Gelu Visan, Doamna Sulfina Barbu, si de Domnul Edmond Talmacean … cel care spunea militarilor in cadrul unei dezbateri publice ca aliotmanul nu se impiedica de-un ciot … contrar inclusiv sperantei publice ca cineva o sa-l mai opreasca pe Ministrul Oprea si pe Prim Ministrul Boc … vine Domnul Basescu la cumparaturi si ii lasa in offside pe terenul politicii spunand: „Decizia Inaltei Curti trebuie respectata”. Iar Curtea a decis cu o zi inainte neconstitutionalitatea recalcularii pensiilor militarilor. Asadar, tot Guvernul si Partidul Democrat Liberal e in afara jocului dupa ce a facut cele mai teribile fente si dribliguri ca sa sustina necesitatea si legalitatea purtarii pe drumuri a rezervistilor Armatei Romane.
… avem Stat de Drept cand politicienii se lasa in offside unii pe altii.