Avertisment BRD: Programul “Prima Casa” va fi suprimat

Casa-Bani1.jpg

Prima CasaProgramul Prima Casa va fi suprimat, in situatia aplicarii legii privind darea in plata a imobilelor in forma initiala, iar accesul populatiei la credite va fi mult ingreunat, deorece va fi nevoie de avansuri mai mari, iar dobanzile vor creste, considera Philippe Lhotte, directorul general al BRD-SocGen, a doua banca din piata.

“Programul Prima Casa nu poate coexista cu darea in plata a imobilelor. Cele doua sisteme sunt contradictorii”, a spus Lhotte.

Seful BRD s-a aratat optimist ca legea privind darea in plata nu va fi votata sau promulgata in forma initiala, urmand ca bunul simt sa castige. “Legea este atat de absurda, incat sper ca, in cele din urma, bunul simt va prevala si va fi data uitarii sau va fi formulata o lege de bun simt”.

BRD a avut o contributie importanta la lansarea programului Prima Casa, banca fiind un jucator activ pe acest segment in ultimii ani.

Legea privind darea in plata a fost intoarsa anul trecut de presedintele Klaus Iohannis in Parlament, insa dezbaterile, care trebuiau sa fie reluate in aceasta luna, au fost amanate.

“Suntem la un tip de imprumut complet diferit, care va avea conditii de acordare mult mai restrictive, cu un avans din partea clientului mai mare, fiindca riscul celui care imprumuta este mai mare si dobanzile vor fi mai mari. Se va restrange accesul la credite pentru cei care au nevoie de locuinte. Sa nu uitam ca traim intr-o economie de piata, intr-o economie liberala, asta uita cei care incurajeaza darea in plata. Legea darii in plata va duce la o scadere a pretului imobiliarelor, vor fi mai putine constructii si astfel va exista o crestere mai mica a PIB si vor fi mai putine locuri de munca”, a adaugat directorul BRD.

Seful BRD a indicat ca banca poate sa lanseze produse noi pentru darea in plata, cu conditiilor de eligibilitate mai aspre, privind avansul si chiar dobanda aplicata, insa nu are in vedere modificarea conditiilor pentru restul clientilor si produselor.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.