Prima Casa va mai dura cinci ani

prima-casa.jpg

Ministerul Finantelor are in plan sa prelungeasca programul Prima Casa pe cinci ani, nu anual, cum a fost pana acum. Mai trebuie stabilite plafoanele de garantare si unele detalii privind calitatea locuintelor care pot fi luate cu garantie de la stat, a declarat ministrul Anca Dragu.

Ne-am gandit ca programul trebuie sa fie multi-anual, nu ca pana acum, pentru a avea o predictibilitate. Toti cei interesati trebuie sa aiba posibilitatea sa-si faca un plan pe termen mediu, sa poata conta pe acest tip de program pe o anumita perioada. Nu sa ia cine stie ce decizii personale pentru ca nu stiu daca Prima Casa mai continua sau nu. Avem in calcul o strategie pe 5 ani, tocmai, sa inlaturam acest sentiment de nesiguranta. La document se mai lucreaza, dar va pot spune ca nu luamin nici un chip  in calcul ca programul sa fie exclusiv pentru constructiile noi”, a declarat ministrul Finantelor, Anca Dragu.

Calculele de-acum privesc alocarea anuala pentru garantii si, important, tipul de cladiri care se vor califica in program. Ministrul spune ca s-a pus problema intreruperii Prima Casa, dar felul in care se comporta Programul e unul care ii cere continuarea.

Am pornit analiza acestui program de la zero, am analizat inclusiv daca e sau nu nevoie de ‘Prima Casa’ in conditiile in care au existat temeri ca acest program ar distorsiona piata. Am avut mai multe intalniri cu toti actorii pietei pentru a avea o imagine cat mai realista a lucrurilor. Datele puse la dispozitie de institutii precum Comisia de Prognoza arata ca Romania sta rau la numarul de locuinte fata de marimea populatiei si comparativ cu celelalte state ale Uniunii Europene. In plus, tinerii sunt descurajati de avansul pentru creditele ipotecare. E nevoie in continuare de un program guvernamental pentru a recupera acest decalaj. Am analizat de asemenea cum este receptionat programul si am constatat ca s-a dublat numarul de cereri anul acesta. Ne-am uitat sa vedem daca e un soc temporar. Dar nu, nevoia de spatii locative este foarte mare„, a argumentat ministrul Anca Dragu.

Programul Prima Casa a fost lansat in 2009, atunci cand din ce in ce mai multi dezvoltatori trageau obloanele. Era menit sa-i ajute cat de cat, dupa ce cota de TVA fusese redusa la 5%, fara efecte imediate. Dezvoltatorii insa aveau in stoc apartamente cu suprafete mari, care nu se incadrau in TVA de 5%, iar cererea s-a orientat spre locuintele vechi, care au cea mai mare pondere din totalul de garantii Prima Casa acordate de stat.

In total, de la lansarea Programului in 2009 si pana la finalul lui august 2016, au fost acordate 197.608 garantii in valoare totala de 16,88 de miliarde de lei. El consta intr-o garantie a statului, pentru un credit de echivalent in lei a 57.000 de euro maximum. Limita e de echivalent 66.500 de euro pentru constructia de locuinte noi. Pentru ca imprumutatul beneficiaza de aceasta garantie, banca ii ofera o dobanda standard, de 2% plus ROBOR la trei luni. Si, cel mai important, avansul pentru locuinta e de 5% din credit. Durata maxima de rambursare a creditului este de 30 de ani. In acest moment, rata de neplata de catre beneficiarii programului Prima Casa este infima, de 0,3%.

Influente
 
Dupa ce clientii s-au plans in primii ani de existenta ai programului ca tine artificial sus pretul locuintelor, trendul s-a inversat in ultimii doi ani, dupa ce a trecut criza, si a venit randul dezvoltatorilor sa se planga ca programul tine preturile prea jos. Dezvoltatorii au fost nevoiti sa adapteze oferta de apartamente noi la plafonul Prima Casa, lucru pe care si proprietarii de apartamente vechi l-au facut. Totul s-a invartit in jurul planului de garantare 60.000 – 70.000 de euro.

Darea in plata si plafonarea CHF au distorsionat piata creditelor

Bancile se aliniasera in timp la costurile impuse de Prima Casa si, pe alocuri, ofereau chiar conditii mai bune de creditare decat cele din Program. Insa legea darii in plata si asteptarea unor pierderi pe urma modificarilor legislative care au plafonat cursul creditelor in franci elvetieni la un curs istoric mult mai mic decat cel actual a determinat bancile sa creasca avansurile la creditele imobiliare. Dupa ce avansurile cerute au fost si de 25%, multi romani s-au inghesuit sa-si cumpere locuinte prin Prima Casa, cererile pentru Program dublandu-se anul acesta. In primavara acestui an, programul a fost blocat mai bine de doua luni, pana cand autoritatile au decis suplimentarea fondurilor. A fost nevoie de inca o suplimentare luna trecuta, insa pachetul de garantii s-a epuizat in doar cateva zile.

Sursa: economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top