Banca Mondiala: Romania trebuie sa-si extinda serviciile de e-administratie. Trei domenii majore pentru a valorifica castigurile

laptop.jpg

Romania trebuie sa-si imbunatateasca mediul de afaceri si sa-si extinda serviciile de e-administratie oferite societatilor comerciale si cetatenilor, pentru a valorifica castigurile economice generate de revolutia digitala, potrivit raportului lansat de Banca Mondiala.

In raportul Bancii Mondiale, institutia sustine ca trebuie puse in aplicare anumite politici in trei domenii majore, pentru a valorifica la maximum dividendele revolutiei digitale, adica castigurile economice.

„Mai intai, Romania trebuie sa-si imbunatateasca mediul de afaceri, astfel incat societatile comerciale sa poata beneficia de stimulente mai bune de natura sa le determine sa adopte tehnologiile digitale, pentru a creste si pentru a putea deveni productive. in al doilea rand, Romania trebuie sa se concentreze pe furnizarea de formare si de oportunitati de consolidare a unor competente din ce in ce mai avansate, care sunt necesare in cadrul economiei digitale. in al treilea rand, Romania trebuie sa-si extinda serviciile de e-administratie oferite societatilor comerciale si cetatenilor sai”, se arata in comunicatul transmis de Banca Mondiala.

In UE, Bulgaria, Cehia si Romania au cel mai redus nivel al interactiunii intre cetateni si guvern, la capitolul formulare completate online. Spre exemplu, in Romania, doar 5% din oameni foloseau internetul pentru a descarca documente oficiale de pe site-urile institutiilor, in 2015.

Zonele urbane tind sa aiba o conexiune mai mare la internet comparativ cu zonele rurale, desi raportul variaza in functie de regiune. Spre exemplu, in Romania si Bulgaria, raportul urban-rural este mai mare de 30%, potrivit datelor din 2014.

Proportia celor care utilizeaza zilnic internetul este sub 50% in Romania, Bulgaria si Turcia si ajunge la 90% in Danemarca, Olanda si Suedia. Romania se numara printre tarile care un potential considerabil pentru utilizarea internetului, avand in vedere nivelul ridicat al penetrarii internetului fix si mobil, precizeaza raportul citat.

in UE, viteza pentru descarcare variaza, dar trece de 12 Mbit/s. Viteza din UE este mai mare decat cea din Statele Unite (10 Mbit/s), dar mai scazuta decat in Coreea, unde ajunge la 29 Mbit/s, fiind intrecuta in Europa doar de Romania, unde viteza este de 30 Mbit/s, conform datelor GSMA din 2016.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top