Bani pentru amenajarea destinatiilor eco-turistice din Romania

image.jpg

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a lansat in dezbatere publica Programul ECO-Turism. Programul este lansat pentru prima data in Romania si sprijina impulsionarea unei cresteri economice verzi, viziune care se inscrie in strategia MMAP de la inceputul anului 2016. ECO-Turism devine astfel sursa de finantare pentru amenajarea destinatiilor de acest fel din tara noastra dar si pentru promovarea lor in Romania si in strainatate. Bugetul total alocat prin Administratia Fondului pentru Mediu este de 20 de milioane de lei iar finantarea maxima pentru un proiect poate ajunge la 900.000 de lei.

„Romania are un potential ecoturistic imens: 25% din teritoriul tarii noastre este arie naturala protejata. Cu toate astea, destinatiile turistice de acest fel sunt fie necunoscute de populatie, fie greu accesibile in lipsa unei infrastructuri minime de acces. Programul nostru acopera aceste lipsuri si poate revitaliza ariile protejate si zonele cu valoare naturala din tara noastra prin trasee tematice bine delimitate si prin includerea lor intr-un circuit generator de beneficii in sectorul economiei verzi, atat in zonele fara istoric economic dar si in cele in care economia conventionala nu mai poate functiona”, spune Cristiana Pasca Palmer, Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.

Prin Program pot fi finantate: lucrari pentru realizarea infrastructurii de acces nemotorizat precum poteci tematice, podete pentru activitati de cicloturism, calarie, caiac-canoe, trasee de aventura, via ferrata (trasee montane prevazute cu cabluri, scari si poduri metalice), dar si infrastructura aferenta acestora – rasteluri pentru bicicleta, locuri de adapost si hrana pentru cai, debarcader, refugii alpine etc.

Programul finanteaza si realizarea de puncte de informare turistica si protectia mediului/refugii, amenajarea pesterilor, centrelor de vizitare, realizarea si refacerea traseelor de drumetie. In plus, destinatiile eco-turistice pot fi dotate cu observatoare pentru fauna, puncte de belvedere, semnalizarea traseelor, instalatii in aer liber de interpretare a naturii. Destinatiile vor fi promovate prin website-uri, newsletter, harti pe suport de hartie sau digital, aplicatii pentru telefoane si alte dispozitive mobile, monitoare de tip touch screen.

Programul poate fi accesat de unitatile administrativ-teritoriale, inclusiv subdiviziuni administrativ – teritoriale ale acestora, institutii publice, organizatii neguvernamentale, operatori economici, muzee, institutii din sistemul national de cercetare-dezvoltare si Directia de Comunicare si IT Serviciul Relatii cu Pulicul si Mass Media 2 institutii de invatamant superior acreditate. Acestia pot depune proiecte care sa fie asociate sau sa includa o arie protejata din Romania.

”La finalul acestui Program, Romania va putea promova destinatii ecoturistice bine delimitate si amenajate in spiritul turismului durabil. De altfel, ECO-Turism este un program gandit in completarea Strategiei Nationale de dezvoltare e ecoturismului in Romania, elaborata de Autoritatea Nationala pentru Turism, a carei aprobare o sustinem impreuna cu Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri. Strategia este instrumentul prin care eco-turismul romanesc va intra intr-o etapa dinamica fiindca prin acest document am stabilit criterii clare pentru desemnarea destinatiilor de acest gen. Cele doua masuri, programul si strategia, asigurand atat cadrul legal cat si resursele necesare, prin alocarea acestei finantari de la Fondul pentru mediu permit concretizarea proiectelor de ecoturism si se vor traduce inclusiv in castiguri economice, sociale si culturale pentru comunitatile locale”, mai spune Cristiana Pasca Palmer, Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.

Cetatenii si institutiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii, in termen de 10 de zile.

Persoana de contact este: Nina Ofiteru, email: [email protected]; [email protected].

Documente utile:
Proiect de OM
Referat
Anexa-Ghid

Sursa: AFM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top