BCE a devenit prima banca centrala care taxeaza depozitele bancilor comerciale si le asigura finantare ieftina de 400 mld. euro cu conditia ca banii sa ajunga la IMM-uri

cec.jpg

cec_plataBanca Centrala Europeana a lansat un experiment fara precedent la scara continentala reducand toate dobanzile principale, dintre care pe cea de referinta la nivelul minim record de 0,15% si pe cea pentru depozite la -0,1%, ceea ce inseamna ca bancile platesc ca sa-si pastreze banii la BCE.

De asemenea, gardianul zonei euro va asigura bancilor comerciale finantare ultraieftina de pana la 400 de miliarde de euro cu conditia ca banii sa ajunga la intreprinderile mici si mijlocii. Scopul acestor masuri este de a forta sistemul bancar sa crediteze economia reala, de a stimula inflatia si de a slabi euro pentru a face mai competitive exporturile economiilor mai slabe din zona euro.

Bursele de actiuni au reactionat la deciziile BCE cu cresteri, euro s-a depreciat, in timp ce costurile de finantare ale Spaniei, Italiei, Greciei si Irlandei au scazut. Irlanda se finanteaza de pe piete mai ieftin decat Statele Unite.

Mai multe detalii: www.zf.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.