Bihor: Cel mai mare depozit si procesator de legume din tara va fi realizat la Nojorid cu fonduri UE

legume_piata.png

Judetul Bihor va avea, in viitorul apropiat, cel mai mare depozit si procesator de legume din tara, realizat de un operator privat, printr-un proiect de peste 6 milioane de euro, finantat si cu fonduri de la Uniunea Europeana.

‘Este cea mai mare investitie pe fonduri europene, pe PNDR (Programul National de Dezvoltare Rurala), din tara si va fi construit in comuna Nojorid. Investitia se afla in stadiul autorizatiei de constructie, care este obtinuta, din câte stim. Este un proiect frumos care ne-ar ajuta foarte mult tinerii fermieri producatori de legume, in scopul valorificarii produselor. Principala activitate va fi pe frigerare, o metoda prin care se frigereaza instant legumele maruntite, tocate. Este un sistem la moda. Capacitatea de procesare va fi de o suta de tone pe zi, sortare, taiere, frigerare, doar legume’, a declarat, pentru AGERPRES, Cristian Buzlea, directorul Oficiului Judetean pentru Finantarea Investitiilor Rurale (OJFIR) Bihor.

Proiectul ‘Creare lant alimentar integrat prin realizarea de investitii in colectare legume proaspete, procesare, depozitare si comercializare in localitatea Nojorid’ are o valoare totala de 6.436.153 de euro, din care sprjinul european este de 2,5 milioane de euro (restul fiind contributie proprie), finantare prin Masura 4.2, Cresterea valorii adaugate a produselor agricole, din cadrul PNDR 2014-2020.

‘Aceasta investitie explica si faptul ca a crescut numarul proiectelor depuse din comuna sinteu, o zona de traditie in cultivarea cartofului. Pentru ca acest beneficiar a discutat deja cu producatorii din sinteu pentru a produce cartofi. De la 10-20 de ari cât cultivau ei in mod obisnuit, au ajuns la doua-trei hectare pe producator. Se pare ca acestia cultiva in baza unui contract de achizitie a cartofilor. Este un lucru foarte bun, pentru ca le da oamenilor din comuna de lucru, in conditiile in care nu prea aveau alte posibilitati. Multi au venit sa faca proiecte la noi tocmai pentru ca au vazut viabila investitia pe zona de valorificare a productiei’, a mai mentionat directorul Buzlea.

Potrivit directorului OJFIR, pe lânga productia de cartofi de la sinteu, facilitatea dezvoltata cu fonduri UE la Nojorid va avea capacitate sa preia si sa proceseze legume din intreg judetul Bihor, dar chiar si din judetele limitrofe.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.