Blocaj la programul Prima Casa

prima-casa.jpg

Cei care vor un credit Prima Casa nu au deocamdata nicio sansa. Bancile nu mai primesc dosare de trei luni si ii indeamna pe clienti spre creditele ipotecare. Oficialii de la Finante spun ca vor sa acorde fonduri suplimentare pentru programul guvernamental, dar dupa ce vor face o analiza a eficientei acestuia.

„Noi le-am terminat de tot acum doua saptamani, trei, am primit mail ca s-au epuizat. Nu, nu mai puteti sa solicitati, pentru ca nu mai primim cereri momentan”, explica functionarul unei banci.

Ministrul Finantelor a anuntat ca va suplimenta fondurile pentru programul Prima Casa, dar o decizie finala inca nu a fost luata. In paralel se face si o analiza a acestui program prin care si-au luat casa 182 de mii de romani.

„Vrem sa vedem ce efecte a produs in aceasta piata, care e eficienta programului si sa definim niste coordonate astfel incat sa fie mai stabil, sa nu mai creeze atata presiune si angoasa”, spunea, saptamana trecuta, Anca Dragu, ministrul Finantelor.

Luna aceasta, noua banci au primit bani redistribuiti de la cele care nu si-au cheltuit fondurile. Suma ajunge doar pentru 250 de dosare de credit, care au fost deja aprobate. Cererea este insa imensa.

Estimez ca ar fi nevoie de fonduri pentru 20-30.000 de dosare, astfel incat programul sa functioneze normal. Orice client care doreste un credit Prima Casa si care nu si-a depus dosarul pana in martie-aprilie anul acesta, in teorie nu mai are nicio sansa de de a obtine un credit acum”, crede Dragos Nechifor, broker de credit.

Imprumuturile ipotecare standard nu sunt o solutie pentru toata lumea, pentru ca avansul cerut in cazul lor este de pana la 6 ori mai mare fata de cel pentru Prima Casa.

Pentru o locuinta de 50 de mii de euro, o familie care vrea un imprumut Prima Casa trebuie sa aiba un avans de 2.500 de euro, iar venitul necesar este de 2.640 de lei. Pentru un imprumut ipotecar cu avansul de 35%, e nevoie insa de un venit de 4.720 de lei.
 
Prima Casa
Apartament de 50.000 euro
Avans 5%: 2.500 euro
Venit lunar necesar: 2.640 lei

Credit ipotecar standard
Apartament de 50.000 euro
Avans 35%: 17.500 euro
Venit lunar necesar: 4.720 lei

Sursa: Digi 24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.