BNR va mentine rata dobanzii in conditiile unei inflatii crescute

credit-ipotecar.jpg

dobandaConsiliul de Administratie al BNR a decis sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 5,25%, precum si ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) aplicabile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit, de 15% pentru moneda nationala si 20% pentru valuta. BNR estimeaza de asemenea ca rata inflatiei va fi de 5-6% in prima jumatate a anului, urmand ca ulterior sa mai scada, insa nivelul acesteia va depinde foarte mult de evolutia preturilor volatile, precum cele din agricultura, a declarat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.

Totodata, banca centrala reafirma ca va urmari gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar. Decizia CA al BNR este in linie cu asteptarile analistilor economici, care au apreciat ca banca centrala va mentine dobanda de politica monetara la nivelul de 5,25%, precum si nivelurile RMO, in sedinta din 5 februarie si pe tot parcursul acestui an.

Potrivit unor informatii obtinute si transmise de MEDIAFAX, banca centrala a anuntat FMI in timpul misiunii de evaluare, desfasurata intre 15-29 ianuarie, ca nu va reduce in acest an rezervele obligatorii ale bancilor, la lei si la valuta, si va mentine dobanda la 5,25% pentru urmatoarea perioada. Mai mult, membrii Asociatiei Analistilor Financiar – Bancari din Romania (AAFBR) anticipeaza ca la finalul anului 2014 BNR ar putea relaxa politica monetara, prin reducerea dobanzii la 4,75% in luna decembrie.

Anul 2014 ar putea aduce o relaxare a politicii monetare prin reducerea dobanzii de politica monetara la 4,75% in decembrie 2014. Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei pana la 12% si pe cele in valuta pana la 18,5% in decembrie 2014“, a transmis AAFBR vineri intr-un comunicat. CA al BNR a analizat marti si aprobat raportul trimestrial asupra cresterii preturilor. Inflatia a crescut in luna decembrie 2012, rata anuala de 4,95% plasandu-se in afara intervalului de variatie din jurul tintei si peste nivelul de 3,14% inregistrat in decembrie 2011. Rata anuala a inflatiei pentru finele anului 2012 a fost marginal sub cea mai recenta prognoza a BNR, de 5,1%, se mentioneaza in comunicatul bancii centrale.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.