Bolnavii din trei judete vor beneficia de rezultatele fondurilor gestionate de ADR Centru

centru-bolnavi-odorheiu.jpg

centru-bolnavi-odorheiuLa jumatatea lunii septembrie 2014 a fost sfintita noua cladire a Centrului social din municipiul Odorheiu Secuiesc. Investitiile in valoare totala de peste 2,5 milioane lei au fost sustinute de fondurile  nerambursabile, derulate de ADR Centru prin Programul Operational Regional – REGIO.

Este vorba despre proiectul intitulat “Modernizare si extindere cladire Kolping in vederea infiintarii unui centru social rezidential“, depus la sediul ADR Centru de catre Asociatia Caritas Alba Iulia.

Acest proiect isi propune cresterea calitatii vietii persoanelor ingrijite in cadrul centrului social rezidential, prin asigurarea accesului la servicii medico-sociale paleative de inalta calitate, care corespund normelor nationale si europene in domeniu, folosind metode inovative.

Pana nu demult, in acest centru se ofereau servicii medico-sociale pentru opt pacienti, bolnavi fara sanse de vindecare. Spatiul in care a functionat centrul social rezidential a fost pana acum insuficient, raportat la numarul de cereri existente pentru acest tip de servicii si nu oferea conditiile necesare pentru desfasurarea activitatii. Pentru a da o sansa atat bolnavilor deja internati, dar mai ales celor care au suferit accidente vasculare cerebrale, precum si altor categorii de bolnavi cronici, Organizatia Caritas Alba Iulia, care a primit in folosinta in anul 2008 cladirea construita de firma Kolping, a depus o cerere de finantare pe DMI 3.2 al POR, pentru investitii in dezvoltarea serviciilor sociale.

Prin realizarea proiectului finantat din fondurile europene au fost amenajate 8 dormitoare cu 2 paturi si 2 dormitoare cu 5 paturi, cu grupuri sanitare la fiecare camera, a fost re-amenajata curtea interioara, si au fost realizate un oficiu si o baie de statiune.

In cadrul centrului vor fi oferite chiar din aceasta toamna servicii de asistenta medicala, asistenta sociala, asistenta psihologica, consiliere pentru rudele pacientilor, activitati de recuperare fizica. Pentru prima data in aceasta parte a tarii, in Centrul social Kolping va fi introdusa metoda inovativa “kinaesthetics” in ingrijirea medicala paleativa.

Pe de alta parte, prin acest proiect au fost achizitionate dotarile de specialitate pentru functionarea centrului: aspirator medical portabil, cada cu dispozitiv de ridicare, cutii de sterilizare, monitor multifunctional, paturi de spital electrice, laringoscop, defribilator si altele, iar pacientii cu boli mai putin grave vor beneficia de echipamente IT noi si inclusiv de acces la internet. Prin aceasta investitie a fost crescuta eficienta energetica a cladirii si a crescut numarul de persoane care beneficiaza de serviciile oferite, de la 8 la 52 anual, din care 26 de femei si 26 de barbati.

Un buget de 10,3 milioane euro fonduri nerambursabile Regio a fost alocat pana in prezent, prin ADR Centru, pentru investitiile in reabilitarea si modernizarea centrelor sociale din judetele Regiunii Centru. Pe acest domeniu au fost semnate 24 de contracte de finantare, care solicitau in total o suma nerambursabila de peste 12,4 milioane euro. Dintre aceste proiecte, 15 sunt deja finalizate, iar beneficiarilor de fonduri le-au fost rambursate sume in valoare de peste 7,81 milioane euro, adica peste 75% din suma alocata.

Sursa: ADR Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.