Brezuica (AFM): Programul “Rabla” va continua in 2018 si va pune accent pe reducerea emisiilor de carbon

3-rabla-mfax-laszlomihaly.jpg

Programul guvernamental “Rabla” va continua, cu siguranta, si in 2018, si va pune accent pe reducerea emisiilor de carbon, a declarat, joi, pentru AGERPRES, presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), Cornel Brezuica.

“In legatura cu Programul “Rabla”, anul acesta a fost vorba despre o alocare destul de importanta, chiar in crestere. Aici as completa spunand ca in Programul “Rabla Plus” este pentru prima data in istoria Romaniei cand numarul de autovehicule full electrice si hibride a ajuns la peste 600 de unitati. Anul trecut au fost vreo 10 — 15 unitati. Pentru anul acesta nu s-au inmatriculat toate, deoarece producatorii nu au fost pregatiti pentru asta, nu se asteptau. Am modificat Ghidul de finantare, alocandu-le un termen de 120 de zile de la data de la care cetateanul merge la dealer sa-si comande masina pana la momentul la care dealerul va aduce acea masina. Programul “Rabla” va continua cu siguranta si la anul, pentru ca tendinta este de reducere a emisiilor de carbon. Este o cerinta a Uniunii Europene si o obligatie asumata de Romania, iar masinile cu zero emisii reprezinta o prioritate pentru orice stat membru. Ati vazut ca multe capitale isi propun ca, pana in 2020 — 2025, sa promoveze full electrice pe sosele”, a spus Brezuica.

Seful AFM a precizat, totodata, ca pentru acest an nu mai poate fi vorba despre o suplimentare a bugetului programului, din motive administrative.

“Chiar daca sa presupunem ca am modifica in urmatoarea sedinta de Guvern bugetul Fondului pentru Mediu, in opinia mea programul Rabla nu se mai poate desfasura in acest an. Voucherele se pot epuiza la fel de repede ca la ultima suplimentare, dar dealerii nu vor putea sa comercializeze si sa depuna toata documentatia pana la sfarsitul anului, adica pana in 25 decembrie cand se inchide Trezoreria”, a explicat presedintele AFM.

Incepand din 18 mai 2017, persoanele fizice si cele juridice au putut accesa Programele de stimulare a innoirii Parcului auto national — “Rabla Clasic” si “Rabla Plus’. Bugetul anuntat la momentul respectiv, in cazul programului “Rabla Clasic”, se situa la 180 de milioane de lei, iar cel pentru “Rabla Plus” la 45 de milioane de lei.

Ulterior, pe data de 11 octombrie, Guvernul a aprobat in sedinta saptamanala suplimentarea cu 25 de milioane de lei a bugetului destinat Programului “Rabla Clasic” pentru persoane fizice, iar toate cele 3.800 de prime de casare suplimentare s-au epuizat cinci zile mai tarziu, in numai 30 de minute, anunta, la momentul respectiv, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.