Bruxelles-ul opreste finantarea Romaniei! 3 programe intra in presuspendare

money4.jpg

Comisia Europeana a anuntat oficial Bucurestiul cu privire la oprirea temporara a platilor de la bugetul UE pe trei din cele mai importante programe operationale sectoriale, au precizat surse europene.

Serviciile Comisiei Europene au informat autoritatile romane printr-o scrisoare ca acestea au decis sa “presuspende” cea mai mare parte din trei programe cofinantate prin fondurile structurale ale UE. Acest fapt survine ca urmare a unor deficiente grave din cadrul sistemului de gestionare si control al programelor “Transport”, “Regional” si “Cresterea competitivitatii economice”.

Problemele sunt legate de domeniul achizitiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum si de prevenirea si detectarea fraudei si a conflictelor de interese. Aceasta actiune este urmarea unei analize aprofundate si inseamna ca nu se vor mai face plati pana la adoptarea unor masuri pentru remedierea acestor probleme. Creantele vor fi insa rambursate imediat ce actiunile necesare sunt intreprinse de autoritatile romane.

De asemenea, pentru a proteja bugetul UE, au fost propuse corectii financiare pentru aceste trei programe si pentru programul „Mediu”. Acestea ar acoperi intre 10 si 25% din plati. Dar acesti bani nu ar trebui pierduti. Daca Romania accepta corectiile, sumele in cauza ar putea fi utilizate pentru alte proiecte – corect implementate – din cadrul aceluiasi program.

Masurile adoptate astazi fac parte dintr-o procedura reglementata de protejare a intereselor financiare ale UE si a modalitatilor de utilizare a banilor contribuabililor. Comisia aplica aceleasi norme si standarde pentru toate statele membre.

In urma celor trei scrisori trimise (cate una pentru fiecare program vizat), Romania are la dispozitie doua luni pentru a reactiona si apoi pentru a demonstra ca a luat toate masurile necesare pentru a remedia deficientele identificate si ca sistemele de gestionare si control functioneaza in mod adecvat. Acest rezultat va trebui confirmat printr-un raport din partea Autoritatii Nationale de Audit. Doar in acest caz Comisia va fi in masura sa reia platile.

Comisia solicita autoritatilor romane sa ia de urgenta masuri in acest sens, deoarece fondurile UE reprezinta principala sursa de investitii in Romania si, prin urmare, un factor esential de crestere. Tara are nevoie de aceste fonduri, iar Comisia doreste sa reia platile cat mai curand.

Potrivit informatiilor anterioare, Romania risca presuspendarea, suspendarea sau, in cel mai rau caz, intreruperea de plati pe patru programe operationale-cheie, prin care primeste finantarea de milioane de euro de la bugetul UE. Comisia Europeana va lua saptamana aceasta o decizie legata de platile pe patru programe operationale (POS Transport, POS Mediu, POS Cresterea Competitivitatii Economice si PO Regional) destinate Romaniei, dupa mai multe misiuni de audit care nu au iesit bine pentru autoritatile de management, potrivit mai multor surse europene consultate de “Adevarul”.

Finantarea Romaniei de la bugetul UE, prin politica de coeziune, este practic oprita de la 1 iulie 2012, preventiv, prin decizia autoritatilor de la Bucuresti, in urma mai multor nereguli depistate fie de auditul intern, fie de cel al Comisiei in cheltuirea fondurilor deja alocate.

Pre-suspendarea e o masura mai blanda si ar presupune oprirea oficiala a deconturilor de catre Bruxelles cu posibilitatea reluarii acestora deindata ce autoritatile romane fac dovada rezolvarii deficientelor constatate.

Suspendarea, care poate ajunge la sase luni, inseamna o perioada determinata clar in care nu se mai dau bani. Potrivit unor surse europene, sunt iminente presuspendarile pe POS Transport si POS Cresterea Competitivitatii Economice.

Potrivit altor surse, exista riscul opririi temporare a platilor pe toate cele patru programe sau pe axe din cadrul acestora.

Sursa: Adevarul

5 thoughts on “Bruxelles-ul opreste finantarea Romaniei! 3 programe intra in presuspendare”

 1. CEPYPY spune:

  BA INCULTULE COMUNISTULE TU NU STY CE VORBESTI CUM DRACU SA TE ALINIEZI LA RUSIA BA DACAR FI 1000 CA TINE SAR DUCE DRA TARA ASTA POATE TU NU AI TRAIT IN PERIOADA COMUNISMULUI DE VREI DUTE MA IN CHINA SAU IN RUSIA

 2. balici mihai spune:

  Noi de ce nu oprim platile anuale la bugetul UE .
  Romania cheltuie prin integrarea in UE,NATO cca 35 de miliarde de euro (2 miliarde tributul la bugetul UE dat anual ,cca un miliard de euro/an cheltuiti cu salarii pentru organismele infiintate care sa gestioneze aceasta absorbtie de bani europeni , cca un miliard de euro/an pe consultanta management forme diabolice instituite de birocratia europeana , dobanzile la banci pentru ca solicitantul trebuie sa se imprumute ,sa faca investitia si apoi asteapta daca i se va da sau nu rambursarea , o cohorta de parlamentari romani la Bruxell )
  In acelasi timp Romaniei i se aloca cca 25 de miliarde de euro pe aceeasi perioada 2007-2013 . fonduri alocate pe domenii de catre Bruxell ,volumul pe domenii este anapoda , nu in ordinea prioritatilor care sa conduca la o revitalizare a economiei romanesti
  Din aceste fonduri Romania abia poate absorbi 10-15% , dar nu numai din vina ei ci din vina UE , adica
  -coruptia generalizata introdusa in tara de imperialistii americani si vest europeni
  -distrugerea bancilor ,care nu pot ajuta solicitantii sa ia aceste fonduri ca apoi sa fie returnate de UE si trebuie sa te indatorezi la banci straine
  -o documentatie de accesare , de evaluare ,de rambursare excesiv de birocratica si imposibil de a nu gresi si a cadea in fata organismelor de control al UE
  -durata excesiv de mare intre depunere a unui dosar si aprobare si eventual implementare de cca 2-3 ani , pe cand la fondurile guvenamentale romanesti depui in luna mai iunie si in noiembrie primesti rambursarile -deci in cadrul aceluiasi an
  Propunerea singura valabila este iesirea din aceste structuri mafiote ,care au falimentat tara si alinierea la Rusia d-lui Putin si integrarea in spatiul CSI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.