Bucurestiul isi va sustine cresterea prin transformarea infrastructurii de transport pe baza unei strategii de tip smart-city

imageResize-10.jpg

Capitala Romaniei, unul dintre orasele europene cu cea mai mare rata de crestere a PIB-ului, isi va putea depasi lipsurile si va sustine cresterea in viitor prin transformarea infrastructurii de transport pe baza unei strategii eficiente de tip smart city, deoarece aceasta este principalul motor de crestere economica sustenabila, conform concluziilor unui studiu de specialitate remis luni AGERPRES.

Bucurestiul a fost, in ultimii ani, unul dintre orasele europene cu cea mai mare rata de crestere a PIB-ului, reflectand mixul favorabil de sectoare industriale, impunandu-se, in special, in domeniul serviciilor profesionale si IT&C, cel din urma reprezentand un motor sectorial important in cresterea numarului de locuri de munca.

Conform Oxford Economics, citat in studiul realizat de EY, Bucurestiul si-a pastrat avantul in 2016, rata de crestere a PIB-ului si a locurilor de munca atingand 6,8%, respectiv 2,3%, ambele niveluri fiind mai ridicate decat media oraselor din UE.

Cresterea economica este asteptata sa ramana mare si in 2017, la un nivel de 5,7%, aceasta insemnand ca Bucurestiul se va clasa inaintea majoritatii oraselor europene. Rata de ocupare a fortei de munca este estimata sa creasca usor, cu cel mult 1% in 2017, insemnand doar o usoara scadere a somajului care ramane, in continuare 3,9%.

Ritmul generarii de locuri de munca pe termen mediu va fi temperat de imbatranirea populatiei, cu o rata medie anuala de 0,8% in perioada 2018-2021. Acesta va fi semnificativ mai mic decat media europeana. in ciuda acestui fapt, cresterea medie anuala a PIB-ului in perioada 2017-2021 este estimata sa ramana deasupra mediei europene, la 2,7%. Serviciile profesionale sunt cele care vor stimula aceasta expansiune.

Datele prelucrate de Oxford Economics arata ca locuitorii Bucurestiului au avut un venit disponibil per capita in 2016 mai mare decat locuitorii din Sofia, Budapesta sau chiar Varsovia, depasind 10.000 euro. insa acesta este inca mult in urma mediei europene de 20.000 euro.

„Bucurestiul se dovedeste un oras al contrastelor: Se bucura de o crestere puternica la nivelul intregii economii, cu un sector puternic al serviciilor si cu costuri accesibile pentru spatiile de birouri. Toate acestea, coroborate cu un sector public relativ mic si cu un numar scazut de pensionari raportat la populatia activa, pozitioneaza Bucurestiul ca o destinatie atractiva pentru antreprenori, specialisti in toate domeniile si investitori. Cu toate acestea, perspectivele sale de crestere sunt tot mai amenintate de rata mica de crestere a populatiei si de capacitatea scazuta de atragere a talentelor din alte zone”, apreciaza Carmen Adamescu, Partner EY Romania.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top